НОВИНИ

Първа официална визита на български външен министър в Кувейт

Първа официална визита на български външен министър в Кувейт от началото на демократичните промени у нас - първият ни дипломат Екатерина Захариева е в емирството по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах. Акцент в разговорите беше двустранното сътрудничество, предстоящото българско европредседателство и ролята на Кувейт като балансиращ фактор в Залива.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Илия Иванов
20:15, 15.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

В държавата Кувейт вицепремиерът Екатерина Захариева бе приета на най-високо ниво от министър-председателя , първия вицепремиер и външен министър, вицепремиера и министър на финансите както и от министъра на правосъдието.

Визитата се осъществява в сложен за региона политически момент. Все още не е намерен път за стабилизиране на кризата в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, предизвиканата от разногласията с Катар.

Заради ескалацията на напрежението и в отношенията на арабските държави от Залива с Иран, Ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор в региона е ключова за намиране на решение на кризата, особено в предстоящата година, когато страната поема председателството на съвета на държавите от залива.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Това, което е важно за Кувейт, когато започне тяхното председателство, на първата им среща да участват всички държави. Това означава да седнат на масата двете страни на кризата - Катар, останалите и Кувейт като посредник. Така че тяхното желание е всички заедно да бъдат на този съвет.

Първият вицепремиер и външен министър на Кувейт шейх Ал Сабах подчертая че България и Кувейт споделят същите ценности и виждания за международния дневен ред и за света.

шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи: Благодаря за категоричната подкрепа на страната ви за международната коалиция срещу тероризма и за позицията Ви политическите проблеми в нашия регион да се разрешават по пътя на диалога.

Вицепремиерът Захариева представи в Кувейт и условията за инвестиции и туризъм в България и посочи високите технологии, търговията с хранителни продукти и лекарства като най-подходящи сфери за двустранен бизнес. Договорено бе и провеждането на общ бизнес форум. От името на премиера Бойко Борисов тя покани министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак на визита у нас.

„Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите отношения. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на визита в Кувейт“, отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общини искат допълнително финансиране от държавата за снегопочистване
Общини искат допълнително финансиране от държавата за снегопочистване
Проливни дъждове отнеха живота на 15 души в Атина
Проливни дъждове отнеха живота на 15 души в Атина