НОВИНИ

Путин предложил на Асад да подаде оставка, той отказал

Президентът на Русия Владимир Путин е предложил на сирийския президент Башар Асад да подаде оставка, но той е отказал. Това съобщи днес британският вестник "Файненшъл таймс", като се позова на свои източници в западни разузнавателни служби.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:18, 22.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Кадрите, които виждате, са от октомври миналата година - изненадващото посещение на Башар Асад в Москва, което беше прието като недвусмислен израз на подкрепа от страна на Русия. На преговорите в Кремъл присъства висшето ръководство на Русия, включително ръководителите на спецслужбите. Неясно защо, но липсва само един човек - ръководителят на военното разузнаване, генерал-полковник Игор Сергун, за когото на 3 януари стана известно, че скоропостижно е починал.

Именно генерал Сергун, според "Файненшъл таймс", в последните дни от живота си е бил изпратен на тайна мисия в Дамаск. Два месеца след визитата на Асад в Кремъл, през декември, по поръчение на президента Владимир Путин генерал Сергун е предал послание на Асад - да подаде оставка, за да започнат преговори с по-умерената опозиция. В Москва, според източниците на вестника, смятали, че са отишли твърде далеч с военната намеса в Сирия. Асад гневно отказал руското предложение като обяснил, че Русия няма да има бъдеще в Сирия, ако той не е на власт.


;

"Кремъл днес категорично отрече информацията, която идва само три дни преди преговорите по Сирия в Женева, за които още не е ясно дали изобщо ще се състоят. Публикацията във влиятелния европейски вестник може да е сигнал за промяна в руската позиция по Сирия и твърдата подкрепа за Асад. А може да е и просто част от голямата задкулисна Близкоизточна игра на световните сили в опит да се притискат противници, да се провокират действия и реакции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Качването на Витоша с градски транспорт - невъзможно
Качването на Витоша с градски транспорт - невъзможно
Правилно ли е да ви закопчават за паркиране пред гараж
Правилно ли е да ви закопчават за паркиране пред гараж