НОВИНИ

Путин удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти

Руският президент Владимир Путин днес удължи до края на 2019 г. ембаргото върху западни хранителни продукти, което бе въведено през 2014 г. като ответна мярка на санкциите, наложени от американците и европейците на Москва заради ролята ѝ в украинската криза, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:41, 12.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
путин удължи края 2019 ембаргото западни хранителни продукти

С подписания днес указ Путин удължава до 31 декември 2019 г. забраната да се внасят в Русия хранителни продукти, идващи предимно от ЕС.
Тези мерки бяха въведени през август 2014 г. и важат за повечето хранителни продукти от страни, които санкционират Русия за извършеното през март същата година анексиране на украинския полуостров Крим и за предполагаемата й подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, отбелязва АФП.

Оттогава ембаргото бе удължено три пъти в отговор на удължаването на европейските икономически санкции.

В края на юни лидерите на 28-те страни от ЕС официално решиха да удължат с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия поради липса на напредък в прилагането на Минските споразумения за примирие и политически диалог между проруските бунтовници и украинското правителство.

Санкциите, които Западът наложи на Москва, в съчетание със спада в цените на енергоносителите, потопиха Русия в най-тежката й рецесия от идването на власт на Владимир Путин през 2000 г., от която страната постепенно се възстановява, отбелязва Франс прес.

Руските власти обаче се надяват, че в дългосрочен план ембаргото ще благоприятства развитието на националния селскостопански сектор, който те подпомагат със значителни субсидии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Страните-членки на НАТО бяха единодушни да увеличат бюджетите си за отбрана
​Страните-членки на НАТО бяха единодушни да увеличат бюджетите си за отбрана
​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет
​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет