Румен Радев обсъди с американски компании възможностите за инвестиции у нас

В Ню Йорк президентът Румен Радев обсъди възможностите за инвестиции у нас с ръководствата на водещи американски компании в сферата на комуникациите, информационните технологии, застраховането, финансите и енергетиката. Вицепремиерът Екатерина Захариева участва във форум на високо ниво в рамките на ООН. Подробностите вижте от специалните пратеници на БНТ в Ню Йорк Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:19, 27.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Целта на срещата на държавния глава с крупния американски бизнес беше да се стимулира постигането на по-добри резултати в инвестиционната сфера. Румен Радев се запозна с инвестиционния интерес на американските фирми и им представи предимствата на страната ни за правене на бизнес

Румен Радев: Стратегическото партньорство между България и САЩ се задълбочава и особено отчетливо е в отбраната. Имаме амбицията това сътрудничество да се превърне в пълноценно във всички останали области, особено в инвестициите и трансфера на високите технологии. Затова е важно да има диалог на най-високо политическо ниво. Бизнесът да усеща политическата подкрепа, но и ние трябва да си свършим домашната работа. България трябва да бъде много по-агресивна в популяризирането на нашите възможности тук в САЩ.

Затова и президентът Радев отправи призив страната ни вече не просто да разяснява добрите условия за бизнес у нас, но да има готовност да предостави и готови проекти за инвестиции с ясни параметри. След покана от негова страна очакванията на президента са много от компаниите, с които се срещна в Ню Йорк, скоро да дойдат в България.

В рамките на ООН вицепремиерът Захариева участва във форум на високо равнище, посветен на бъдещето на мултилатерализма и инициативата на Германия и Франция за създаване на мултилатерален алианс с мрежа от сходно мислещи нации, работещи заедно чрез ООН по глобалните предизвикателства.

Екатерина Захариева: Над 60 министри и държави се присъединиха. България беше една от тях. Това, което аз казах вътре на срещата, беше че мултилатерализмът не е една от алтернативите, тя е единствената алтернатива, ако искаме да успеем. Защото дали говорим за климат, за тероризъм, за права на човека, за конфликти, за образование, дали говорим за киберсигурност, няма как една държава, дали голяма, дали малка, да се справи сама.

В заключение след всички срещи тук в рамките на 74-тата сесия на ООН президентът Радев подчерта високото доверие, което вижда към България от страна на всички политически партньори. А вицепремиерът Захариева заяви, че по настояване на много страни, в това число и България, е направено предложение ключовата за тази сесия тема за климата да започне да се обсъжда вече и в Съвета за сигурност, защото, по думите ѝ, климатичните промени все по-често ще стават причина за въоръжени конфликти и войни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нанси Пелоси обвини Тръмп в опит да прикрие случая с натиск над Зеленски
Нанси Пелоси обвини Тръмп в опит да прикрие случая с натиск над Зеленски
Близките на убитата 7-годишна Кристин Георгиева организират протест в Сливен
Близките на убитата 7-годишна Кристин Георгиева организират протест в Сливен