НОВИНИ

Раздават дебитни карти на бежанците в Турция

От днес започва най-мащабната хуманитарна програма на ЕС. 1 милион сирийски бежанци, живеещи извън лагерите в Турция, ще получат дебитни карти, за да плащат с тях нуждите си от първа необходимост. Проектът е на стойност 348 милиона евро, които ще бъдат отпускани в продължение на 1 година.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:26, 26.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Помощ за най-уязвимата група бежанци, с която да могат да си купуват храна, да плащат разходи за жилище, образование и други нужди. Всеки месец по дебитните карти ще бъде внасяна сума, която ще зависи от броя на членовете на семейството и съответните им нужди.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи заяви, че програмата е доказателство за силното партньорство на Анкара и Брюксел.

Христос Стилианидис, еврокомисар по хуманитарната помощ и управлението при кризи: Днес започваме най-големият хуманитарен проект в историята на ЕС. Тази програма е в основата на споразумението за сирийските бежанци между нас и Турция.

Турският министър по европейските въпроси обаче не беше толкова оптимистично настроен.

Йомер Челик, министър на европейските въпроси: Оценяваме това, което се случва днес, но това няма да бъде достатъчно. Всичко, което Анкара и Брюксел договориха, трябва да бъде приложено на практика. Ние като държава не се нуждаем от финансова подкрепа, но за да помагаме на бежанците, за да им осигуряваме достъп до медицински грижи и образование, трябва да получим пари.

В рамките на споразумението, Турция трябва да получи общо 3 милиарда през тази и следващата година. Другата част от договорката - ускоряване на преговорите за членство в ЕС и отпадане на визите за турски граждани обаче засега е в застой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар спря за час движението по AM Тракия
Пожар спря за час движението по AM "Тракия"
Обмислят нова транспортна схема в Благоевград
Обмислят нова транспортна схема в Благоевград