НОВИНИ

Документите на всички влизащи и излизащи в ЕС ще бъдат обстойно проверявани

Документите на всички влизащи и излизащи в ЕС - включително негови граждани - ще бъдат обстойно проверявани в няколко бази данни. Решението идва от Брюксел от срещата на министрите на вътрешните работи от съюза. Това става на фона на договорка на десет страни, включително България, за намаляване на мигрантския поток през тяхна територия. В отговор на срещата във Виена Гърция извика посланика си в Австрия.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:06, 25.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Проверката на документите на външните граници на Европейския съюз ще започне след одобрението на решението и от Европейския парламент. Съветът мина на фона на споразумение между Австрия, България и още осем страни от и извън съюза, да намалят притока на мигранти през тях. Те ще разрешават само влизането на бежанци, но не и на икономически мигранти, които ще бъдат връщани в Гърция. Атина отзова посланика си във Виена, а еврокомисарят за миграцията критикува договорката:

Димитрис Аврамопулос, европейски комисар за миграцията, гражданството и вътрешните работи
"Не можем да продължим да се справяме със ситуацията с едностранни, двустранни или тристранни действия. Първите отрицателни ефекти вече са видими. Имаме обща отговорност към съседните си държави, но и към тези отчаяни хора. Не можем да продължаваме с политиката на пропускане, не можем да слагаме ограничения на броя бежанци, които приемаме".

Аврамопулос каза, че Европа има само десет дни, за да намали притока на мигранти, иначе "цялата система ще рухне".

Но досегашните общи действия не изглеждат много ефективни, включително схемата за разселване на мигранти:

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи
"В края на миналата година бяхме заявили, че ще приемем поне 100 човека от Гърция и от Италия, но технически проблеми има, които не ни позволиха от другите държави степента на готовност или проверката на лицата, които влизат, и в крайна сметка имаме на 15-ти февруари дошли двама души".

От два дни и Белгия въведе частичен контрол по границата с Франция, след като се очаква частичното разрушаване на голям мигрантски лагер край град Кале. Белгийските власти се опасяват от голям приток на мигранти, които досега са живели там, макар че основната им цел е Великобритания, а не континентална Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да реагираме, ако станем жертви на насилие на пътя
Как да реагираме, ако станем жертви на насилие на пътя
Прославление на архиепископ Серафим Соболев
Прославление на архиепископ Серафим Соболев