НОВИНИ

Референдум в Ирландия за декриминализирането на богохулството

Допитването съвпада и с президентските избори в страната. На референдума ирландците решават дали да декриминализират богохулството, включено в основния закон като престъпление, което да се наказва с глоба.

bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 26.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Потенциалното премахване на думата "богохулство" от ирландската конституция включва и премахването на съдебната отговорност, която грози всеки, който словесно или писмено се подиграва с християнската вяра.

Нарушителите носят съдебна отговорност от 2009 година. Наказанието за богохулство е глоба от 25 000 евро.

Наскоро в подобен случай беше замесен британският актьор Стивън Фрай - той предизвика възмущение заради думите си в интервю пред ирландски журналист, след като беше запитан какво би казал на Господ, ако го срещне.

Стивън Фрай - актьор: Как смееш, Господи, да създадеш свят с толкова несправедливост, при положение, че не е наша вината?

Срещу Фрай е подадена жалба, но до глоба не се стига, защото съдът преценява, че от страна на актьора не е имало умисъл за подигравка или обида. Случаят обаче ускори организирането на допитването.

Мнозинството ирландци, 80 процента, са католици. Въпреки това някои от тях са за премахването на понятието богохулство от конституцията.

Лиам Хенрик - изпълнителен директор на Съвета за граждански свободи: Тази дума беше включена в конституция ни през 1937 г., когато в страната ни имаше много силна държавна цензура. Днес живеем в друга Ирландия.

През 1855 г. ирландски свещеник в опитите си да изгори английска литература, неволно изгорил и Библия. Тогава обаче само съдия е можел да определи подобно деяние за престъпление. Едва през 1937 г., богохулството става наказуемо по силата на конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Трима души пострадаха при катастрофа в центъра на Пловдив
​Трима души пострадаха при катастрофа в центъра на Пловдив
14 деца бяха ранени при нападение с нож в детска градина в Китай
14 деца бяха ранени при нападение с нож в детска градина в Китай