НОВИНИ

Решаваща среща за съдбата на Сирия в Истанбул

Съдбата на Сирия беше обсъдена в Истанбул. Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха политическо решение на сирийската криза, която продължава повече от 7 години. Форумът завърши преди минути. В комюнике лидерите призовават комисията за съставяне на конституция на Сирия да бъде създадена и да се събере до края на годината. Подчертават и необходимостта да се запази примирието в провинция Идлиб.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:30, 27.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В града на Босфора, в двореца на последния султан на Османската империя, лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха обща формула за политическо решение на сирийската криза. За първи път форум за Сирия се провежда в този формат. Още през лятото Ердоган предложи да е домакин на такава среща.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Очите на целия свят, включително и на нашите сирийски братя са насочени към срещата. Вярвам че ние ще действаме по конструктивен и честен начин и техните очаквания няма да се провалят.

Преди началото Ердоган разговаря на четири очи с всеки от гостуващите лидери.

Освен политическото решение за бъдещето на Сирия, във фокуса на разговорите бяха сирийските бежанци и обстановката в сирийската провинция Идлиб - последния бастион на бунтовниците. През септември Турция и Русия се договориха там да бъде създадена демилитиризирана зона.

На истанбулската среща присъства и специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия. Стефан Де Мистура определи дискусията като "конструктивна". От форума в Истанбул отсъстват САЩ и Иран.

Мазен Билал: политически анализатор: САЩ нямат интерес от подобна среща. Те вече обявиха, че няма да водят преговори със сирийското правителство, докато Иран не изтегли въоръжените си части от Сирия.

Преди няколко дни иранският заместник външен министър изрази недоволство от истанбулската среща. Хюсеин Ансари заяви, че "сирийската криза може да се обсъжда на различни форуми, но не е възможно да се постигне решаването й без участието на Техеран".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 жертви след стрелбата в Питсбърг, нападателят е задържан
8 жертви след стрелбата в Питсбърг, нападателят е задържан
Кой е мъжът с бомбите по пощата в САЩ
Кой е мъжът с бомбите по пощата в САЩ