НОВИНИ

Резултати от първичните избори на "Републиканците" във Франция

Бившият френски премиер Франсоа Фийон вчера спечели първата си важна победа в започналата надпревара за Елисейския дворец. На първия тур на вътрешнопартийните избори за кандидат-президент на френската десница, 62-годишният политик получи най-много гласове - 44,1 процента, изпреварвайки смятания за фаворит кмет на Бордо Ален Жюпе, който получи 28,3 процента, съобщиха световните агенции. На трето място се нареди бившият президент Никола Саркози, за когото гласуваха 20,9 процента от избирателите.

bnt avatar logo
от БТА
07:19, 21.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

На балотажа на 27 ноември борбата ще се води между Фийон и Жюпе. Според сегашните прогнози именно кандидатът на десноцентристите, който спечели вътрешнопартийните избори следващата неделя, ще има най-големи шансове за окончателна победа в президентската надпревара, отбелязват Франс прес и ТАСС.

В първия тур участваха седем кандидати, шест от които бяха от главната опозиционна партия "Републиканците" и един - от Християндемократическата партия.

Саркози призна поражението си и обяви, че се оттегля от политическия живот, предаде Франс прес. В кратко изявление след обявяването на предварителните резултати от изборите той благодари на привържениците си и изтъкна важността на единството на "Републиканците". "Аз защитих своите убеждения пламенно и страстно, но не успях да убедя" болшинството от избирателите, заяви бившият президент, управлявал от 2007 до 2012 година. Той добави, че не изпитва "никаква горчивина, никаква тъга" от поражението си и обяви, че смята да подкрепи на балотажа Фийон. "Високо ценя Ален Жюпе, но се чувствам по-близо до политическите предпочитания на Франсоа Фийон", заяви Саркози.

Президентските избори във Франция ще се състоят през пролетта на 2017 година. Управляващата социалистическа партия ще организира вътрешнопартийните си избори за кандидат-президент през януари.


Още подробности за надпреварата за Елисейския дворец вижте в прякото включване на Юлия Талева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел се кандидатира за четвърти мандат
Ангела Меркел се кандидатира за четвърти мандат
СГС ще гледа делото срещу Александър Методиев - бат Сали
СГС ще гледа делото срещу Александър Методиев - бат Сали