Експерти: Ракетата "Хвасон-15" не може да достигне американска територия

Русия обвини САЩ, че търсят начин да провокират Северна Корея, за да продължава с развитието на ракетната си програма. Вашингтон пък призова светът да скъса всякакви отношения с Пхенян. Експерти се обединиха около тезата, че изстреляната във вторник балистична ракета е от нов тип, но все пак не може да достигне американска територия.

от Деян Йотов
20:17, 30.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Фактът, че Северна Корея продължава да изстрелва балистични ракети е достатъчен повод за пълна изолация на страната, каза посланикът на САЩ в ООН - Ники Хейли, на поредното извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН: Днес ние призоваваме всички страни да прекъснат отношенията си със Северна Корея. Заедно с пълното прилагане на санкциите, наложени от ООН, те би трябвало да скъсат дипломатическите си отношения с Пхенян и да ограничат военното, научното, техническото и търговското сътрудничество с режима на Ким Чен Ун.

Москва традиционно не се съгласи с призива на Вашингтон.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Многократно сме заявявали, че налагането на санкции вече е изчерпано като вариант за действие. Всички приети досега резолюции са включвали и възобновяването на политическия диалог. И именно тази точка винаги е била пренебрегвана от американската страна.

Изстреляната ракета "Хвасон-15" е принципно нова разработка, а не модификация вече съществуваща оръжейна система. Това заяви южнокорейски военен представител. Разлики има в размера на ракетата, в устройството на бойната глава и в пусковата система.

Това твърди и руски военен експерт, според когото именно олекотяването на част от елементите е позволило по-дългия полет на ракетата. Тя обаче едва ли може да стигне Вашингтон или Ню Йорк, по-реалистично би било в обсега й да попаднат Хаваите, смята ракетния специалист.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Хранов отново споделя приключения
Атанас Хранов отново споделя приключения
Връчиха наградите Мистър и Мисис Икономика за 2017 г.
Връчиха наградите "Мистър и Мисис Икономика" за 2017 г.