НОВИНИ

Русия пред избор

Русия избира утре депутати в Държавната дума - долната камара на парламента. Това са първите федерални избори в страната след анексията на Крим, санкциите и след големите граждански протести през 2011-2012 г.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Недялко Данов
08:12, 17.09.2016
Чете се за: 01:42 мин.
По света

В Москва в навечерието на парламентарните избори няма голяма предизборна суетня. За разлика от предишни години по централните булеварди на руската столица няма предизборна реклама, но пред американското посолство се натъкваме на група активисти от Национално освободителното движение на депутата от Единна Русия Евгений Фьодоров. Те протестират, защото смятат, че Съединените щати се месят в изборите в Русия.

Инна Миранович, "Национално освободително движение": Не искаме американските власти да се месят в държавното ни управление и да повлияят на народното волеизлеяние. След като през 1991 г. загубихме студената война, сега се намираме под външно управление.

Националното освободително движение на депутата Фьодоров, което има славата на националистическа организация, не участва в изборите като партия, но много от неговите членове, включително самият Фьодоров, се кандидатират в парламентарните избори. Те настояват за още правомощия на руския президент, който сега бил под опеката на Вашингтон.

За повече справедливост в Русия казва, че се бори Мария Баронова, чийто предизборен щаб е в съседство с театрализирания митинг. Средната възраст на помощниците й е 20-23 години. Самата на 32, Баронова е единственият кандидат-депут по мажоритарната система, която се регистрира в изборите без да е издигната от партия, а събра сама необходимите 15 000 подписа. Мария е в опозиция на властта, участвала е в гражданските протести преди 4 години. Сега е подкрепяна от движението на Михаил Ходорковски "Открита Русия".

Мария Баронова, независим кандидат депутат: Трябва да има честен и независим съд, разделение на всички власти. Когато няма независим съд, всеки момент могат да разрушат труда ти и да ти отнемат всичко. Хората за това емигрират. Не са уверени в утрешния ден.

Част от избирателите, регистрирани в нейния окръг в Москва, са руснаци, живеещи в България. Мария смята, че Европа трябва да преосмисли санкциите срещу Русия, защото наказват целия народ заради действията на Кремъл. За българо-руските отношения също има свое виждане.

Мария Баронова, независим кандидат-депутат: Днес не всичко е толкова просто и еднозначно, но българският народ е един от малкото, който имаt кирилица. Мнозина са против фразата "братски народи", но аз смятам, че ние сме братски народи. Това е много важно.

В тази шарената политическа палитра от кандидати и позиции социолозите не очакват големи изненади, а запазване на досегашното статукво - в парламента отново да влязат управляващата партия "Единна Русия", както и останалите 3 парламентарно представени партии - комунистите, либералдемократите и Справедлива Русия .

Алексей Левинсон, социолог, "Левада-център": Важен въпрос на изборите е дали в парламента ще влезе някой от т.нар. демократична общественост, от партия "Яблоко", например, както и някой от независимите кандидати. На фона на този парламент, който сега приключи работа, това ще е отличнo. Някои наблюдатели допускат, че това ще промени политическия климат.

Друга особеност на тези избори е и очакваната ниска избирателна активност. Според центъра Левада едва 20 на сто от избирателите твърдо са решили да гласуват. Разочарования и апатия - обяснявани, както с проблемите на икономическата криза, така и с пренасрочените от властите избори за първи път веднага след лятната ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До три години затвор във Франция за мигранти, ранили полицаи
До три години затвор във Франция за мигранти, ранили полицаи
България получи подкрепата на ЕС за засилване на охраната по границата
България получи подкрепата на ЕС за засилване на охраната по границата