НОВИНИ

Русия в позицията на силния след покушението на посланика в Анкара

Как покушението на руския посланик ще наклони везните в отношенията между Москва и Анкара? - това е въпросът, на който отговарят наблюдателите. Какво ще стане с преговорите за разрешаване на кризата в Сирия и отдалечава ли се Турция все повече от западните си съюзници.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:14, 22.12.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Подобни убийства в миналото са били достатъчни за разпалването на война. Но и Путин, и Ердоган знаят, че полза от война няма. Вместо това и двамата се опитват да извлекат най-доброто в политически план. Според Йозгюр Юнлюхисарчъклъ - директор на Джърман Маршал Фонд в Анкара, Русия сега е в позицията на силния.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ - директор на Джърман Маршал Фонд: Този инцидент ще бъде превърнат в това, в което Русия избере да го превърне. При други обстоятелства Русия можеше да избере да го превърне в международен дипломатически скандал и да притисне Турция в ъгъла.

Покушението срещу Карлов стана само ден преди тристранна среща в Москва между външните министри на Русия, Турция и Иран - трима от основните играчи на кървавата сцена - Сирия. До момента Анкара беше на позиция - противоположна на Техеран и Москва за ролята на Асад в управлението на страната. Остава въпросът дали това ще се промени.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ - директор на Джърман Маршал Фонд: Но какъвто и да е случаят, това ще отслаби Анкара в преговорите с Москва що се отнася до бъдещето на Сирия.Сега Русия ще седне на масата за преговори с по-силна ръка, а Турция ще наведе глава, защото не е била способна да защити руския посланик.

През месеците след свалянето на руския изтребител от Турция през 2015 г, Анкара и Москва са в непрекъснат дипломатически флирт, който отдалечава все повече южната ни съседка от традиционните й западни съюзници.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ - директор на Джърман Маршал Фонд: Има очевидно охладняване към западните съюзници, очевидно напрежение със Съединените щати и, да, свързани с движението Гюлен, но и заради американската подкрепа на кюрдските бойци в Сирия. Има напрежение и с Европейския съюз заради това, което се случва в турския политически живот и европейската реакция. Така, че отношенията на Турция със западните й съюзници не са на най-доброто ниво.

В Анкара дори се чуват гласове за зачеркване на европейските амбиции на републиката, за присъединяване към евразийското пространство, към Шанхайската организация за сътрудничество.

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ - директор на Джърман Маршал Фонд: Но всички знаем, че това което се нарича евразийска алтернатива за Турция не е нещо реално. Може да звучи чудесно, може да звучи атрактивно и може да се използва реторично. Но над 50% от износа на Турция е за Европейския съюз, Турция привлича над 90% от чуждестранните си инвестиции от Евросъюза, цялата турска военна технология е съобразена с американската отбранителна индустрия. И в действителност, когато Турция е в трудна ситуация - от къде търси помощ - от Брюксел, от щабквартирата на НАТО.

От където и да търси помощ Турция, интересът на парите сега е насочен към Русия. Дори в деня след покушението срещу Андрей Карлов в москва бяха положени нови подписи по проекта Турски поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен базар за хората от Хитрино
Коледен базар за хората от Хитрино
Отчет на дейността на просветното министрество
Отчет на дейността на просветното министрество