Само 40 семейства отглеждат тютюн в Слащен

За последните 5 години рязко е намалял броят на тютюнопроизводителите в сатовчанското село Слащен. Сега едва 40 семейства отглеждат тютюн, докато преди години с този вид земеделие се препитавали около 700 семейства в селото. Драстично е намалял броят на тютюнопроизводителите заради ниската изкупна цена, която е от 3,50 до 4 лева за килограм тютюн. Много мъже от селото работят в Испания, Гърция и Италия. Слащен са напуснали и десетки семейства с малки деца.

от Добрина Грачанлиева
11:40, 05.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Сушилните с нова реколта тютюн, които до преди години стояха пред всеки двор в родопското село Слащен, сега ги няма. Масовото хората са изоставили нивите си и още преди 4 месеца са заминали за съседна Гърция, където са наети на сезонна работа за отглеждане на тютюн. Всички приятели на Еродер Нишев са в Гърция.

Еродер Нишев
"На един сезон едно семейство, например, тричленно може да вземе горе-долу до 10 хиляди евро."

"А тук?"

Еродер Нишев
"Тук на нищо, какво тук на 2 хиляди лева. Едно семейство."

Хората, които са решили да отглеждат и тази година тютюн, са засадили само по 2-3 декара, защото има неизкупени количества. Пламен Манов преди години се е отказал да отглежда тютюн и заминал в Испания, където работи като шофьор с месечна заплата от 2 хиляди евро.

Пламен Манов
„При всички положения хиляда евро може да спестиш, докато тук хиляда евро специално за нашия край е невъзможно.”

В много от къщите са останали само възрастни хора, защото повечето млади семейства са заминали за Испания.

Пламен Манов
"В Испания работят повечето мъжете в строителството, жените работят по таверни, по магазини, по къщи някой път там по почистването."

Местните жители се опасяват, че до няколко години в селото млади хора почти няма да има, защото друг вид поминък, освен тютюна - няма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поражение за партията на Меркел в родната й провинция
Поражение за партията на Меркел в родната й провинция
Лондон гори - отново
Лондон гори - отново