НОВИНИ

САЩ настояват за равноправни търговски политики, каза Тръмп

Съединените щати няма да толерират повече хронични търговски нарушения и ще настояват за справедливи и равноправни търговски политики. Това заяви президентът Тръмп в речта си пред Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам. Глобализацията е необратима историческа тенденция, изтъкна след Тръмп китайския му колега Си Дзинпин. Наблюдатели отбелязват разменените роли на двата икономически колоса при Тръмп, който променя търговските правила, наложени в Азия от самата Америка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:36, 10.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Като подчерта тезата си „Америка на първо място“, Тръмп заяви, че страната му е понижила или премахнала търговски ограничения, отменила е тарифи и е позволила свободен внос с всички негативни последици и загуба на работни места, но без реципрочни действия от други страни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те използват продуктов дъмпинг, субсидирани стоки, валутни манипулации и хищнически индустриални политики. Пренебрегнаха правилата за да получат предимство пред тези които ги спазват и така причиняват огромни търговски изкривявания и застрашават самите основи на международната търговия.

Тръмп каза, че не обвинява Китай или друга страна от региона, която си е свършила работата, а бездействието на предишните американски администрации. Търговският дефицит на Америка с Китай за миналата година е 310 милиарда долара, с Япония - 69 милиарда. Тръмп изрази готовност за двустранни споразумения, но само на взаимно изгодна основа, с всяка страна от „Индийско-тихоокеанския регион“ - термин, който дефинира новото геополитическо виждане на Вашингтон за Азия.

;

За разлика от Тръмп китайският президент Си Дзинпин защити многостранните търговски споразумения, които са помогнали на по-бедните страни.

Си Дзинпин, президент на Китай: Сега прогресът към икономическа глобализация е изправен пред насрещен вятър. Една от причините е, че не е достатъчно приобщаващ. Нужни са повече усилия , така че различни страни и хора от различни поприща да усетят ползите от развитието и красивите далечни видения да станат реалност.

През следващите 15 години Китай ще внесе стоки за 24 трилиона долара, планира да привлече 2 трилиона чуждестранни инвестиции и още толкова да инвестира зад граница, каза Си Дзинпин. Китай вече обяви, че ще улесни чуждестранния достъп в сектори като банки, застраховане и финанси и постепенно ще намали вносните мита за автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуредици ще затруднят почистването на пътя Ценово-Свищов през зимата
Неуредици ще затруднят почистването на пътя Ценово-Свищов през зимата
Служители на Летище Пловдив свалиха струните на цигулка на семейство лютиери
Служители на Летище Пловдив свалиха струните на цигулка на семейство лютиери