НОВИНИ

САЩ с ултиматум към пристигащите в страната самолетни компании

Могат ли хората, които пътуват към Съединените щати, да носят лаптопи в ръчния си багаж? Властите в Съединените щати представиха нова стратегия за безопасност, която изисква от международните авиокомпании да повишат стандартите за проверки на багажа и пътници - в противен случай ще бъде наложена пълна забрана за лаптопи на борда на самолетите. Подобна мярка би засегнала 350 хиляди души дневно, пристигащи в Съединените щати. Същевременно тази нощ влиза в сила частична забрана за пътуване на граждани на 6 мюсюлмански държави. Американските власти обявиха нови драстично по-строги критерии за получаване на визи от гражданите на тези страни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:11, 29.06.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Джон Кели, министър по вътрешната сигурност на САЩ: "Бездействието не е вариант".

С тези думи министърът по вътрешната сигурност на Съединените щати - Джон Кели обяви новите мерки за безопасност, които ще се изискват от авиокомпаниите, летящи до страната. Това ще бъдат "видими и невидими" правила, а фокусът ще бъде в търсенето на експлозиви в лаптопи и електронни устройства. През последните години се налага тенденцията опасните вещества да се крият именно в тези устройства, обясняват специалисти. Използването на специално обучени кучета, засилване на протоколите за сигурност в самолетите са още от предложенията на американското ведомство. Мярката ще засегне около 2000 полета, които пристигат в САЩ от 280 летища в 105 държави, всеки ден.

Джон Кели, министър по вътрешната сигурност на САЩ: "Предприемаме смислени мерки, за да направим въздухоплаването по-сигурно, да намалим вътрешните запалхи и да идентифицираме подозрителните пътници".

21 дни - с толкова ще разполагат авиокомпаниите, за да внедрят новите методики за издирване на взривни вещества, и 120 - за да въведат останалите мерки за безопасност. АКО превозвачите откажат да се съобразят с изискванията, Вашингтон обмисля пълна забрана за лаптопи и таблети на борда. В момента подобно рестрикция важи само за директни полети до Съединените щати от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка. Възможно е дори да се стигне до забрана на полети до Съединените щати от определени държави.

Стив Кароли, мениджър "Транспортна сигурност": "Лошото момче е много гъвкаво и търси промяна, така че ние трябва да бъдем не по-малко гъвкави".

А от днес гражданите на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен ще трябва да доказват близки "роднински и бизнес" връзки с граждани на САЩ, за да получат виза. Това се случва след като Върховният съд отмени частично един от първите и най-спорни укази на президента Доналд Тръмп. През януари, с мотива съображения за сигурност, той забрани на граждани от 7 мюсюлмански държави и на мигранти, да влизат в страната. Според новите правила, през следващите 90 дни достъп до САЩ ще имат само онези, които имат родител, съпруг, дете, зет, снаха, брат или сестра в страната, и могат да докажат документално, че пристигат с цел бизнес или образование. Наплив на съдебни дела - това обещават новите правила на американската администрация, смятат адвокати от лагера ЗА, и от лагера ПРОТИВ забраната на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи от цялата страна настояват за промяна на образователната система
Младежи от цялата страна настояват за промяна на образователната система
Парламентът създаде анкетна комисия за НДК
Парламентът създаде анкетна комисия за НДК