НОВИНИ

Сблъсъци в турския парламент

Сблъсъци в турския парламент между депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозицията. Ожесточенията дебат за противоречивата конституционна реформа прерасна в размяна на юмруци и ритници.

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 12.01.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Управляващите започнаха явно гласуване по законодателния пакет, който включва 18 статии и дава значително по-големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, което според опозицията е нарушение на действащите правила, според които подобни изменения могат да се гласуват само тайно. Опитът на представител на опозицията да заснеме вота нажежи страстите и телефонът буквално беше изтръгнат от ръцете ѝ.

Ако законопроектът бъде одобрен той ще даде възможност на президента Ердоган редица правомощия, сред които да назначава и уволнява министри от кабинета и да управлява до 2029 година. Управляващата партия настоява, че с промяната на системата към президентска република ще се постигне по-голяма стабилност. И управлението на Турция ще стане ефективно, като в Съединените щати и Франция. Народнорепубликанската партия, създадена преди близо 100 години от основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, твърди, че Ердоган просто иска да вземе цялата власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порои и наводнения в САЩ
Порои и наводнения в САЩ
Екстрадират у нас Хюриет Сюлейманов, който причини катастрофата край Луковит
Екстрадират у нас Хюриет Сюлейманов, който причини катастрофата край Луковит