НОВИНИ

Честваме с Македония Илинденско-Преображенското въстание в Скопие

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония. Днес в Скопие, в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев. След години спорове и политически разногласия днес българският и македонският премиер ще участват в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 02.08.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Вчера между България и Македония, при изключителни мерки за сигурност беше подписан исторически договор, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика.

Със специален текст в Договора за добросъседство е предвидено създаването на Специална комисия, на паритетен принцип, която да тълкува спорните въпроси от общата ни история. Два важни меморандума бяха подписани още - за изграждане на газова връзка между двете страни и построяването на железопътна линия между България и Македония.

В изказванията си премиерите и на България, и на Република Македония подчертават, че договорът изпраща ясно послание към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без посредници изпраща ясен сигнал как изглеждат Балканите сега - години, след като бяха разкъсвани от войни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боян Петров към цел номер 10: връх Дхаулагири
Боян Петров към цел номер 10: връх Дхаулагири
Започва ремонт на сградата на Русенската опера
Започва ремонт на сградата на Русенската опера