НОВИНИ

СБЖ предлага промени в Закона за радиото и телевизията

Съюзът на българските журналисти е внесъл своите предложения за законодателни инициативи в Комисията по културата и медиите в Парламента. Идеите са били обсъдени в средата на юли, когато законодателите са изразили воля да засилят диалога си със СБЖ. Идеите за законови промени стъпват на препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа, приета през април тази година.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
13:57, 08.09.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Едно от предложенията на Съюза е и обществените, и частните, и регионалните медии да си поделят процент от републиканския бюджет, като сумата се разпределя и контролира от обществен съвет, в който не участват представители на изпълнителната власт. Предложението е дошло в СБЖ от регионални медии, притиснати от лиспата на средства. Като аргумент се посочва, че в момента се закриват медии, защото не са икономически изгодни на собствениците си. Конкретен процент от бюджета все още не е обсъждан.

Сред предложенията, изготвени от Управителния съвет на СБЖ, е да се създаде регламент, който да гарантира прозрачност на собствеността на медиите, и той да бъде вкаран в Закона за радиото и телевизията. Друга от идеите е да се регламентира ясно държавното субсидиране на медии, за да е ясно разпределянето на субсидиите както за обществените медии, така и приходите от държавна реклама. Сред исканията е и да не се допускат до държавно и европейско финансиране редакции, които не са подписали Етичния кодекс. С друга поправка в закона СБЖ иска да се въведе гражданска квота в Съвета за електронни медии и той да има четирима допълнителни членове.

Предложение за промяна в Закона за защита на конкуренцията пък цели да се ограничи концентрацията на медии в един и същ собственик. Според СБЖ Закона за обществените поръчки също се нуждае от поправка, за да има равнопоставеност между медиите в обявените процедури и редакциите да не нарушават професионалните стандарти, за да спечелят поръчката.

За да се подобрят условията на труд на журналистите, от СБЖ искат и промени в Кодекса на труда, с които да се приеме рамков национален Колективен трудов договор на журналистите. Наред с това идва и искането журналистите да подаднат във втора категория труд заради статистически доказаната вредност на журналистическата работа.

СБЖ настоява още с промени в Наказателния кодекс да се увеличи наказанието за посегателството над журналисти и да се декриминализират обидата и клеветата, тъй като страната ни е сред първенците в Европа по съдебно преследване на журналисти.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две коли бомби избухнаха в Триполи, няма жертви
Две коли бомби избухнаха в Триполи, няма жертви
Турция е предотвратила 229 терористични нападения
Турция е предотвратила 229 терористични нападения