НОВИНИ

Съдът на ООН отмени временно част от американските санкции срещу Иран

Първо по рода си съдебно решение относно икономически войни. Международният съд в Хага отсъди САЩ да смекчат санкциите срещу Иран. Те бяха въведени отново тази пролет, след като администрацията на Доналд Тръмп реши да се оттегли от т.нар. ядрена сделка с Иран.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:42, 03.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Четири месеца, след като Иран оспори американските санкции пред Международния съд в Хага, днес 15-те съдии произнесоха решението си. Според него Вашингтон трябва да отмени ограниченията по вноса на стоки от първа необходимост.

Абдулакви Амхед Юсуф, председател на Международния съд: САЩ трябва да премахнат пречките за свободен внос в Иран на лекарства, медицинско оборудване, хранителни и селскостопански продукти, както и резервни части, оборудване и свързаните с тях услуги, включително гаранция на поддържане, ремонт и проверки що се отнася до сигурността на авиацията.

Аргумент на съда е, че Иран спазва т.нар. ядрена сделка. Тя беше сключена преди 3 години с 6 държави и Евросъюза . След нея международните санкции бяха отменени. Администрацията на Доналд Тръмп обаче изтегли САЩ от споразумението.

Съдът в Хага е основната съдебна институция на ООН, създадена да решава междудържавни спорове. Решенията му са задължителни, но той няма правомощия да ги прилага. Сега съдът призова двете страни да не усложняват ситуацията.

Абдулакви Амхед Юсуф, председател на Международния съд: И двете страни трябва да се въздържат от действия, които могат да задълбочат съдебния спор или да затруднят решението му.

Иран приветства решението на съда, но дали САЩ ще се съобразят е под въпрос. Решението на съда дава възможност на европейските компании да обмислят дали да не възобновят частично търговията с Иран, която бяха спрели, за да не се противопоставят на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати от ГЕРБ и БСП в разговор с майки на деца с увреждания
Депутати от ГЕРБ и БСП в разговор с майки на деца с увреждания
​Дарена апаратура в болницата в Петрич помогна на новородено с усложнения
​Дарена апаратура в болницата в Петрич помогна на новородено с усложнения