НОВИНИ

Съдът в Страсбург осъди Литва и Румъния заради тайни затвори на ЦРУ

Литва и Румъния са нарушили правата на двама заподозрени за тероризъм, като са допуснали те да бъдат изтезавани в затвори на ЦРУ на тяхна територия. Това реши днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Двамата потърпевши, които са в затвор в Гуантанамо, Куба, ще получат обезщетения по 100 000 евро. Те са сезирали съда през 2011 и 2012 година.

съдът страсбург осъди литва румъния заради тайни затвори цру
bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 31.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Двамата заподозрени за тероризъм са били държани със завързани очи и в изолация, с окови на краката, излагани са били на прекомерни шум и светлина, постановиха съдиите, като цитираха документи на ЦРУ. Така Литва и Румъния са нарушили европейската забрана за изтезания.

Румъния е приела на своя територия затвор на ЦРУ между 2003 и 2005 година. В него е бил разпитван Абд ал Рахим ал Нашири - заподозрян за атентата със 17 жертви срещу американския кораб Коул в Аденския залив през октомври 2000 година.

Осъдена беше и Литва за периода 2005-2006 г. във връзка със жалба на Абу Зубейда - палестинец, роден в Саудитска Арабия, смятан за дясна ръка на бил Ладен.

Освен че са позволили изтезания на своя територия, Литва и Румъния са допуснали ЦРУ да прехвърли заподозрените в други затвори и така са ги изложили на предвидим сериозен риск от допълнително малтретиране, заключи съдът в Страсбург.

Ответната страна да плати на ищеца в рамките на три месеца от деня на окончателната присъда, следните суми. 100 000 евро плюс съответните такси за нематериални щети и 30 000 евро плюс таксите, дължими от ищеца за извършените разходи.

Литва и Румъния трябва да издирят отговорните за транспортирането, задържането и преместването на двамата мъже от тяхна територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват седжуеите в центъра на Будапеща
Забраняват седжуеите в центъра на Будапеща
Дрон с формата на сокол гони птиците около летищата
Дрон с формата на сокол гони птиците около летищата