НОВИНИ

Шведският премиер: Всичко показва, че случилото се е терористичен акт

Шофьорът на камиона, който прегази пешеходци по главната пешеходна улица на шведската столица Стокхолм "Дротнинггатан", е извършил атентат и е убил няколко души, обявиха шведските служби за сигурност САПО, цитирани от Франс прес. "Има убити, има и много ранени", заяви пред Франс прес говорител на САПО. Шведската полиция потвърди смъртта на трима души, предаде Ройтерс. Според репортер на шведското радио загиналите са петима, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:09, 07.04.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Всичко показва, че става дума за терористичен акт, каза шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от Ройтерс. Службите за сигурност казаха, че издирват онзи или онези, които стоят зад това нападение. ТАСС съобщи, че е бил задържан един заподозрян.

След като прегази пешеходци на пешеходната улица, камионът се вряза в търговски център.

Италианският вестник "Кориере дела сера" пише, че става дума за търговския център "Ахленс сити", който е най-големият в шведската столица.
Шведският ежедневник "Афтонбладет" съобщи, цитиран от ТАСС, че камионът, с който бе извършено нападението, е собственост на компанията "Спендрупс", но е бил откраднат.

Тежкотоварният автомобил бил откраднат по време на доставката на товар в ресторант. Шофьорът разтоварвал стоката, когато някой скочил в кабината, разказа Мортен Лит, представител на компанията собственик на превозното средство. Водачът на камиона не е пострадал.

Свидетели разказват за стотина души, които са бягали пред тежкотоварния автомобил по пешеходната улица, за да не бъдат прегазени от него. На кадри, излъчени по телевизиите, няколко души лежат на улицата. Има тела, които са покрити. В района има много полиция и линейки. Зоната е отцепена за движение.

По данни на в. "Дагенс нюхетер" в станцията на метрото "Фридхемсплан", която е на няколко километра от улицата, на която бе извършено нападението с камиона, са отекнали изстрели. Шведската телевизия СВТ съобщи за изстрели, произведени на мястото на нападението, предаде Асошиейтед прес.

Затворена е линията на метрото, която преминава през централната гара на Стокхолм, съобщи ТАСС. Зоната с улицата и търговския център, в който се вряза камионът, се намират близо до централната гара, уточнява в. "Кориере дела сера". Полицията е предприела евакуация и на друг търговски център в Стокхолм, "НК", предаде ТАСС.

Кадри, излъчени по телевизиите, показват как камионът се е врязал във витрина на търговския център "Ахленс" на улица "Дротнинггатан" и че пред тежкотоварния автомобил има пламъци и пушек, посочва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите в Европа след въздушните удари в Сирия
Реакциите в Европа след въздушните удари в Сирия
Великденски базар в Русе дава възможност за избор на подходящи пролетни украси
Великденски базар в Русе дава възможност за избор на подходящи пролетни украси