НОВИНИ

Си Цзинпин: Икономиката бележи напредък, но рисковете също се увеличават

Коментар за кризата със Северна Корея и на Русия. Владимир Путин определи идеята за нови санкции като "път без изход". Според руския президент санкциите ще бъдат безполезни, а единственият изход е в дипломацията заради сериозния военен арсенал на Северна Корея. Путин коментира темата на срещата на върха на държавите от БРИКС. На форума бяха обсъждани и отношенията Москва-Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 05.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Икономиката бележи напредък, но рисковете също се увеличават, това каза президентът на Китай - Си Цзинпин на финала на БРИКС.

Анализатори разчетоха в това косвен упрек към американския президент Доналд Тръмп, който се съпротивлява срещу участието на Вашингтон в спогодби като Нафта и Парижкото споразумение за климата.

Си Цзинпин, президент на Китай: Тази година пракитческото сътрудночество в БРИКС направи сериозен напредък и получи нов тласък.

Китай използва форума, за да подчертае необходимостта от либерализация на търговията и да насърчи усилия за по-отворената световна икономика. Особено интересен се оказа брифингът на руския президент Владимир Путин - Северна Корея, отношенията със САЩ, конфликтът в Украйна - за това питаха присъстващите журналисти.

Според Путин нови санкции срещу Северна Корея няма да имат ефект, кризата там може и трябва да се реши само със с най-силното оръжие на дипломацията - преговори.

Владимир Путин, президент на Русия: Както вече казах на един от колегите си - те трева ще ядат, но няма да се откажат от ядрената си програма, ако не се почувстват в безопасност. А какво може да гарантира сигурността? Възстановяването на действието на международното право. Трябва да се върви към диалог с всички заинтересовани страни. В тази ситуация нагнетяването на военна истерия е напълно безсмислено!

Що се отнася до отношенията със САЩ - Путин каза, че не може Русия да бъде слагана в една група със Северна Корея и Иран, а след това от нея да се иска да подкрепи санкции срещу Пхенян, но все пак става дума за хора, които бъркат Австрия с Австралия, допълни още той. А дали е разочарован, или не от колегата си Тръмп.

Владимир Путин, президент на Русия: Той не ми е годеница, нито пък аз не него, не съм му и годеник. Занимаваме се с държавна работа. Всяка страна си има интереси.

Владимир Путин заключи, че тазгодишното издание на БРИКС е било успешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СМГ има нов директор, уволненият Стоянов защитава даването на десятък в църква
СМГ има нов директор, уволненият Стоянов защитава даването на десятък в църква
Кариера в България - мисията възможна!
Кариера в България - мисията възможна!