НОВИНИ

Сложни преговори за съставяне на правителство в Белгия

Белгийският крал Филип нареди на двама политици да проучат начини за сформиране на ново правителство след изборите, в които крайно дясната партия излезе изненадващо на второ място.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:30, 30.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
сложни преговори съставяне правителство белгия

От кралския дворец заявиха, че вицепремиерът Дидие Рейндерс, който е и външен министър и министър на отбраната, и бившият вицепремиер Йохан Ванде Ланот се съгласиха да поемат тази задача.

Кралят "им е възложил проучвателна мисия, насочена към идентифициране на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, и възможностите и условията, необходими за формирането на федерално правителство", се казва в изявление на двореца.

Двамата, които представляват френски говорещия юг и холандски говорещия север, ще контактуват с преговарящите в различните региони и общности, се казва в съобщението.

Макар и изключително ограничена, ролята на белгийския монарх е и да служи като посредник за изграждането на управляваща коалиция, често сложна задача с двете основни общности в страната.

Крайнодясната Влаамс Беланг изненадващо се оказа на втора позиция в холандски говорещата Фландрия на федералните и регионални избори в неделя, зад националистическата, но по-масовата партия N-VA.

В Европейския парламент партията е в съюз с Национален сбор на Марин льо Пен, която излезе на върха във Франция на изборите за ЕС в неделя.

С победата на социалистите и Зелените във френски говореща Валония и в Брюксел, Белгия е изправена пред трудни преговори за сформиране на правителство.

Рейндерс и Ванде Ланот ще информират краля на 6 юни за прогреса, който правят. Белгийският монарх вече се е консултирал с различни партийни лидери относно перспективите за нова коалиция и е помолил премиера Шарл Мишел да управлява делата за момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинският парламент нe прие оставката на премиера
Украинският парламент нe прие оставката на премиера
Ердоган: Запазваме стремежа към пълноправно членство в ЕС
Ердоган: Запазваме стремежа към пълноправно членство в ЕС