Служителите на ООН в Женева днес стачкуват заради орязване на заплатите им

Служителите на ООН в Женева днес ще стачкуват, след като близо 90 процента от тях гласуваха за стачни действия в знак на протест срещу орязване на заплатите им, съобщи синдикален представител, цитиран от Франс прес.

от Източник: БТА
08:41, 16.03.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
служителите оон женева стачкуват заради орязване заплатите

От участвалите в гласуването 1163 души 1040 са гласували за стачка, съобщи Иън Ричардс от координационния съвет на синдикатите и професионалните сдружения на служителите на ООН в Женева.

В ООН в Женева работят около 9500 души и още не е ясно колко от тях ще се включат в стачните действия, но стачката ще наруши работата на институцията. Например днес няма да има заседание на Съвета на ООН за човешките права, който тази седмица започна годишната си сесия.

През февруари заплатите на служителите на ООН в Женева са били намалени с 3,5 процента, а през юни е предвидено ново съкращение на заплащането от 5 процента, посочи Ричардс.

Смята се, че служителите на ООН са най-високоплатените чиновници в света, но съкращенията на заплатите ще се отразят на работещите в Женева заради високия жизнен стандарт, заявиха синдикатите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти
Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти
Емил Табаков, Минчо Минчев и Робърт Коен ще са на Мартенски музикални дни
Емил Табаков, Минчо Минчев и Робърт Коен ще са на "Мартенски музикални дни"