НОВИНИ

Спасители показаха как да намерим и спасим човек при лавина в планината

Как да намерим и да спасим човек при падане на лавина, демонстрираха планински спасители на Витоша. Практическият семинар е организиран от Планинската спасителна служба и запозна туристите как да се придвижват безопасно в зимната планина.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:14, 13.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпреки студеното време, десетки доброволци се събраха край хижа “Алеко”, за да научат повече за това – как могат да помогнат при инцидент в планината.

Тони Стоянов, началник на Планинска спасителна служба - София: Действията на Планинската спасителна служба обикновено изискват време, за да достигнем тези труднодостъпни райони. Ефекта - голям шанс за оцеляване и преживяемост при лавинни нещастия са точно такива - хората, които попаднат в лавинно нещастие, разчитат на своите приятели да ги изкопаят.

Подходящата екипировка и уменията за работа с нея са решаващи. Задължителни, при преминаване през лавинен участък са лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата. Те тежат около килограм и се събират в планинарска раница.

Работата с лавинен уред е една от най-важните за планинската безопасност, а този, който е в момента в ръцете ми показва, че на 34 метра от мен има човек, пострадал от лавина. За щастие това се случва само в рамките на демонстрацията.

В случая намирането на пострадалия, не се оказа трудно, защото границите на имповизираното лавинно поле са очертани със знаменца.

Орлин Стойчев, Планинска спасителна служба - София: Всички лавинни уреди по целият свят излъчват на една и съща честота и се носи от всеки участник в групата в режим на излъчване. При падане на лавина и попадане на част от групата в лавината, тези които са останали извън лавината, много бързо превключват уредите си на приемане.

В реална обстановка работата е далеч по-отговорна. От Планинската спасителна служба заявиха, че от началото на зимния сезон няма лавинни инциденти, защото все още няма достатъчно паднал сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куче ще работи в музей в Бостън
Куче ще работи в музей в Бостън
Разкриха кой е подавал фалшивите сигнали за бомби в София
Разкриха кой е подавал фалшивите сигнали за бомби в София