НОВИНИ

Спешно заседание на сръбското правителство след освобождаването на Харадинай

Сръбският премиер Александър Вучич свика спешно заседание на правителството по повод решението на френския съд да освободи бившия премиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай, съобщи сръбският вестник "Блиц".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:31, 27.04.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
спешно заседание сръбското правителство освобождаването харадинай

Белград искаше Харадинай да бъде екстрадиран в Сърбия, за да бъде съден по обвинения във военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

Сърбия няма право да обжалва решението на Апелативния съд.

Харадинай заяви, че това е победа на албанците и е свободен да се върне вкъщи, предаде Танюг. Той се появи в съда малко преди девет часа местно време и след десетина минути излезе информацията, че е освободен. Той се обърна към свои привърженици, събрали се пред съда, и им каза, че "битката е спечелена" и им благодари за подкрепата. Решението на съда за освобождаването на Харадинай бе посрещнато с аплодисменти в залата.

Харадинай съобщи, че заминава за Страсбург, за да получи паспорта си, след което се надява още днес да се върне в Косово. "Изгубихме четири месеца, времето е скъпо", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов: Готвят ми тричане
Лозан Панов: Готвят ми тричане
Над 9 000 полицаи в Турция временно са отстранени от длъжност
Над 9 000 полицаи в Турция временно са отстранени от длъжност