НОВИНИ

Специално за БНТ: Биографът на Урсула фон дер Лайен - Даниел Гофарт

Германката Урсула фон дер Лайен ще произнесе днес пред Европейския парламент речта на своя живот. В нея ще опита отново да спечели колебаещите се на своя страна и да стане първата жена, която ще седне на председателското място в Европейската комисия. В родината й се очаква тя да бъде избрана, въпреки вероятността за малко мнозинство. Ако това стане, тогава на голямата тактика на вечното прегръщане, която прилагаше Юнкер, ще бъде сложен край. Фон дер Лайен е човек, който преследва целите си, докато не ги реализира, казва в интервю БНТ, нейният биограф Даниел Гофарт.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
09:38, 16.07.2019
Чете се за: 02:39 мин.
По света

В политически Берлин всичко се върти около собствена орбита. Изведнъж вниманието е насочено към Брюксел и Страсбург. За чуждестранните кореспонденти в Германия дори редовният брифинг на правителствения говорител в понеделник не представлява интерес. В центъра на вниманието е журналистът, автор на една от най-високо оценяваните биографии на фон дер Лайен „Канцлер в запаса“. Това не е единствената книга за нея, но има най-добри рецензии заради дистанцията на автора към главния герой и заради критичността му.

Даниел Гофарт, автор на "Канцлер в запаса": В деня, в който съобщиха името ѝ за Европейската комисия бях много изненадан. Както и останалите наблюдатели също. В предишни години тя е споменавана като генерален секретар на НАТО, като върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика, но че може да стане председател на Европейската комисия изненада Германия.

Книгата разказва за една съвременна жена, която не се оставя да бъде ограничавана само в една роля и която революционира традиционната семейна представа на германските консерватори. Урсула фон дер Лайен израства в семейството на политик. Родена и израснала в Брюксел, докато баща ѝ е работил в Европейската комисия. Живяла е в Съединените щати и там се ползва с много добро име. В биографията ѝ обаче четем, че тя има абсолютна воля за власт.

Даниел Гофарт, автор на "Канцлер в запаса": Висока е само 1,61м, но има изключителна енергия. Майка е на седем деца, завършила е медицина. Направи голяма кариера на върха на германската политика. Тя е много дисциплинирана, много твърда и не бива да бъде подценявана. Винаги се усмихва приветливо и сърдечно, но същевременно е много целенасочена. Както всички политици от това високо ниво, тя има високо самочувствие. Понякога преиграва с инсценирането си като политик, но е абсолютен професионалист.

Откакто е номинирана за председател на Европейската комисия фон дер Лайен изглежда като презаредена. Твърде много и тежки бяха проблемите в поверения ѝ ресор – министерството на отбраната. Именно заради негативните заглавия, с които се свързваше името ѝ, Ангела Меркел реши да заложи на друга личност за свой наследник и така фон дер Лайен остана „канцлер, но в запас“. До 17.06. тази година, когато според Даниел Гофарт френският президент остава впечатлен от познанията ѝ по френски. Тогава, на представянето на новото поколение европейски бойни самолети, Макрон решава, че фон дер Лайен е по-подходяща от Манфред Вебер.

Даниел Гофард, автор на книгата „Канцлер в запас“: Мисля че Европа ще вземе добро решение, ако бъде избрана. Тя вероятно ще придвижи напред въпроса с климата, тя със сигурност ще опита да придвижи темата с кандидатите за убежище и бежанците. Най-вероятно ще опита да смекчи напрежението между източна и западна Европа.

Като министър на отбраната фон дер Лайен има опит с темите, които се отнасят до сигурността, а оттам и в международното, и трансатлантическото сътрудничество. Ако заеме високия пост в Брюксел, тя няма да предприеме промени в политиката към Русия. Според Даниел Гофарт, който ръководи политическия отдел на списание „Фокус“ фон дер Лайен няма да прави ревизия на газопровода "Северен поток 2", както обещаваше Манфред Вебер. Проектът вече е изграден. На друг европейски въпрос обаче още няма отговор. За неговото решаване бяха дадени големи надежди.

Даниел Гофард, журналист в сп. "Фокус": По въпроса за Шенген, мисля че Манфред Вебер стигна твърде далеч с обещанията. Г-жа фон дер Лайен каза, при представянето си в Европейския парламент, че много внимателно ще огледа въпроса за разширяването на шенгенското пространство и страните, които изпълняват критериите трябва да бъдат приети. Това отчитам като позитивна нагласа.

В Берлин от вчера се броят и преброяват гласовете в Европейския парламент. 747 са депутатите с право на глас. Фон дер Лайен се нуждае от 374. Вчера фон дер Лайен даде обещания на „Зелените“ и на социалдемократите в писмо от осем страници. Освен това е ясно, че и депутатите в Европейския парламент биха искали да почиват и ако провалят избора довечера ваканцията им се проваля.

Даниел Гофард, журналист в сп. "Фокус": Мисля, че не толкова ваканцията ще бъде решаваща. По-скоро е важно това, че европейските социалисти и социалдемократи получиха съгласие по много техни въпроси. Италианците получиха председателското място на Европейския парламент, испанците имат върховен комисар по външната политика. С това лявата парламентарна група можа да сложи свои хора на важни постове. Затова вярвам, че и от техните редици ще дойдат гласове. Ако искате да се хващаме на бас, ще кажа, че тя ще спечели с малко.

Ако довечера фон дер Лайен не бъде избрана, ще се върне в Берлин и ще довърши мандата си начело на министерството на отбраната. Провалът обаче ще предизвика криза на европейските институции и ще се отрази пряко върху правителството в Берлин, което и без това е разклатено от социалдемократите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кино под звездите започва тази вечер с филма „Áга
"Кино под звездите" започва тази вечер с филма „Áга"
Премиерът Борисов събра Съвета по сигурността заради хакнатите данни на НАП
Премиерът Борисов събра Съвета по сигурността заради хакнатите данни на НАП