НОВИНИ

Спор в Германия за заплащането на работещите бежанци

Остра дискусия в Германия заради плановете на християндемократите да насърчат наемането на бежанци, като частично отменят за тях минималното почасово заплащане. Коалиционните партньори - социалдемократите твърдо се обявиха против, включително и от опасения, че това ще нагорещи още повече обстановката в страната. След критиките хората на Меркел се отказаха от този спорната интеграционна мярка. За какво точно става дума обяснява колегата от Дойче Веле Александър Андреев.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
19:27, 17.02.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Минималната почасова ставка от 8 евро и 50 (от която, между другото, печелят и десетки хиляди българи, работещи в Германия) беше въведена в Германия от настоящето правителство, по настояване на социалдемократите - по-малкият партньор в управляващата коалиция. Социалдемократите и техният лидер, вицеканцлерът Зигмар Габриел, смятат този пробив за най-големия си успех и защитават с всички сили минималното почасово заплащане. Един от главните аргументи гласи: германската икономика върви отлично и можем да си позволим достойно заплащане на труда, което е и лекарство срещу все по-разтварящата се ножица между бедни и богати. Християндемократите до вчера предлагаха бежанците поне за шест месеца да не получават минималното почасово заплащане, като по този начин им се осигури по-лесен достъп до трудовия пазар. Заместник-председателят на ХДС Томас Щробъл припомни следното:

Томас Щробъл, зам.-председател на ХДС: "Вече имаме такива изключения при продължително безработните - именно с аргумента, че те по-трудно се интегрират в трудовия пазар. Същото трябва да се приложи за бежанците".

Междувременно християндемократите оттеглиха идеята си и сега предлагат изключението да важи единствено за професионалните стажове в рамките на шест месеца. Тази дискусия може да се разбере единствено, като имаме предвид как ще реагират много хора в Германия на частичната отмяна на почасовата трудова ставка за бежанци и политически емигранти. Вицеканцлерът Зигмар Габриел го описа много образно:

Зигмар Габриел, председател на ГСДП: "Забраната бежанците да получават минималното почасово заплащане ще взриви обществото. Защото хората веднага ще си кажат: идва резервна армия от работници, която е по-евтина от нас и ще ни измести от работните места".

Тоест, най-бедните и онеправданите в Германия ще бъдат изтласкани от трудовия пазар, а това само налива вода в мелницата на популисти и демагози като партията „Алтернатива за Германия", която тъй или иначе печели все по-голяма подкрепа с твърдия си курс срещу новите заселници. А опасността от тази тенденция ясно осъзнават като социалдемократите на Габриел, така и християндемократите на Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите затварят от утре всички гранични пунктове с Гърция
Превозвачите затварят от утре всички гранични пунктове с Гърция
Как социалните мрежи изпратиха големия Трифон Иванов
Как социалните мрежи изпратиха големия Трифон Иванов