НОВИНИ

Спорове между БСП и ГЕРБ за предлаганите конституционни промени

От БСП поставиха условия пред управляващите, за да подкрепят предлаганите конституционни промени. Те искат премахване на давността разследване на престъпления свързани с приватизацията. ГЕРБ от своя страна казаха, че са готови да започнат разговори по всичките им предложения още утре. В студиото на "Денят започва" Георги Свиленски от БСП обоснова искането на оставките на Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев с това, че те носят политическа отговорност за това, че съоръженията по границата са твърде скъпи и нефункционални. Вотът на недоверие ще бъде на тема корупция в управлението, коментира още той и тепърва предстои да се детайлизират.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 15.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Свиленски обясни, че държавното имущество е разграбвано не само през приватизационни сделки, а и през канцесии, заменки, масова приватезация и много други форми и от БСП искат този разговор да се води в цялост.

Георги Свиленски: Важното е да не се хвърля прах в очите с една тема в момент, в който ние говорим за днешната корупция, за изграждането на преградното съоръжение на границата. Знаете кога Цветанов и Симеонов се появиха да искат подписа за промяна на Конституцията - на прожекцията на филма. Тяхната цел въобще на беше да променят Конституцията, тяхната цел беше да замъглят това нещо, което Елена Йончева направи и показа на българските граждани как се разграбват български пари за изграждането на това оградно съоръжение и как то не работи.


;

Биков уточни, че ГЕРБ нямат нищо против да ревизират целия преход, но ще бъде нелека задача. Защото става въпрос за доста години назад и сложни процеси, много от които вече приключили безвъзвратно. Но ако могат органите на съдебната власт, на прокуратурата, да накажат хора, които са извършили престъпления по онова време, ние нямаме нищо против, каза депутатът.

В края на 80-те години комунистическата власт започва плавен преход към своето трансформиране от планова в пазарна икономика, посочи той.

За него едно от най-големите престъпления 90 г. е безразборното раздаване на лицензи за правене на банки. Това през 96-та година практически избухна и цялата българска икономика рухна. И създаде възможност след 97-ма година много от фалиралите предприятия да бъдат продадени на безценица.Има съмнителни сделки, потвърди Биков.

Той подчерта, че приватизацията е необходим за държавата инструмент. "Буквално за една вечер някои хора се събудиха богати, а други – необяснимо бедни. В България богатството се превърна в порок заради усещането, че знакови хора са забогатели не по пътя на инициативността, а с протекции, които са невидими", заяви Биков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер В кадър: Линия на оцеляване
Тази вечер "В кадър": "Линия на оцеляване"
Военните в Зимбабве превзеха властта, но отрекоха да са извършили преврат
Военните в Зимбабве превзеха властта, но отрекоха да са извършили преврат