НОВИНИ

В Сърбия избират президент

11 кандидати участват в надпреварата за президент в съседна Сърбия. Сред претендентите са сегашният премиер Александър Вучич и ултра националистът Воислав Шешел, който миналата година беше оправдан от Трибунала в Хага за обвинения във военни престъпления. Изненадата на изборите, обаче, е 25-годишен студент, който спечели симпатиите на избирателите с пародийната си програма.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:41, 02.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

11 кандидати се борят за президентския пост. Но социолозите определят министър-председателя Александър Вучич за фаворит. Той се впусна в президентската надпревара само седем месеца след като за втори път стана премиер.

Критиците на Вучич припомнят, че по време на войната в Косово той е бил министър на информацията на Милошевич, бил е и в близкото обкръжение на архитекта на Велика Сърбия Воислав Шешел. Но през 2008-ма година прави рязкът политически завой и от ултранационализма се насочва либерализма.

Някогашният му ментор - ултра националистът Шешел също се кандидатира за президент. Но социолозите му предричат около 5,5 процента подкрепа.

В президентската надпревара се включи и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. Очаква се той да бъде подкрепен от около 6,8 на сто от избирателите.

Друг претендент - досегашният омбудсман на страната - Саша Янкович. Според социолозите, той ще получи около 13 процента от гласовете гласовете.

Между 9 и 11 процента може да спечели - Бели, пародийният кандидат, който разби политическата система на Сърбия. Лидерът на партията "Не си опитвал сармите" реши да се включи в президентската надпревара, за да осемее сръбските политици.

По време на кампанията Бели открито заявяваше, че иска пари от всички и че като президент възнамерява да забогатее от корупция. Доскоро никому неизвестният студент, си спечели огромна слава и последователи. Много негови привърженици започнаха да му подръжават в облеклото и поведението.

"Промяна. Това, което трябва е промяна".

Изборният ден приключва в 20 часа местно време. Ако никой от кандидатите не получи 50+1 процента от гласовете, ще има втори тур - на Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът К2 и незабележимите пешаци в България
Филмът "К2 и незабележимите пешаци" в България
Актьори и музиканти показват таланта си и като художници в обща изложба
Актьори и музиканти показват таланта си и като художници в обща изложба