НОВИНИ

Сръбският премиер става президент

Чиста като сълза. Така премиерът на Сърбия Александър Вучич определи убедителната си победа на вчерашните президентски избори. Прогнозираните над 55 на сто от гласовете в негова полза означават, че балотаж на Великден няма да има.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:37, 03.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Премиерът Александър Вучич спечели още от първия тур президентските избори в Сърбия. При около 55% избирателна активност Вучич получи малко над 55% от гласовете. Втори е опозиционерът Саша Янкович - с 16%.

С духов оркестър и хвърчащи тапи от шампанско беше посрещнат Александър Вучич в щаба на неговата Сръбска прогресивна партия. Среднощното тържество започна, след като се разбра, че от 3 милиона и 700 хиляди бюлетини 2 милиона са пуснати в урните за него.

Александър Вучич, премиер и новоизбран президент на Сърбия: Важно беше победата да е чиста като сълза. Да не може никой нищо, никъде и по никакъв начин да обжалва. Да не е малка разликата. Получих с 12 процента, някъде около 430 хиляди гласа повече гласове от всички останали кандидати, взети заедно.

Вучич се зарече да работи за приемането на Сърбия в Европейския съюз, но и да поддържа приятелството с Русия и Китай. Реакциите на електората бяха разнопосочни:

Светлана Орделич, жителка на Белград: Като че слънцето ме огря, когато чух, че е победил. Защото досега се усещахме много несигурни и незащитени. Като без татко и майка. Сега се сдобихме с нещо като баща и предчувстваме, че ще живеем така малко като при Йосип Броз.

Наташа Симеунович, жителка на Белград: Никак не съм изненадана. Не съм доволна, но това не значи, че той не е победител.

Зоран Янкович, жител на Белград: Опозицията за пореден път не можа да бъде единна, за да издигне сериозен кандидат. Очевидно още ни липсва нещо.

Най-добре представилият се опозиционер - Саша Янкович, печели 16 на сто от гласовете. А трети е пародийният кандидат Лука Максимович. Комикът от Младеновац с псевдоним Любиша Прелетачевич-Бели събра протестния вот - 9,4 на сто. Но в стила на модерните "фалшиви новини" се обяви за победител.

Любиша Прелетачевич-Бели, движение "Не си пробвал сармите": Получих цели 67 запетайка 97 на сто според някои наши оценки. Очаквах много повече, но това е успех и за Сърбия, и за Младеновац. Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Ще съм истински президент на Сърбия.

Истинският нов президент Вучич ще встъпи в новата си длъжност в края на май. Още не е ясно кой съпартиец ще си избере за премиер и дясна ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск: Трябва да държим постоянно затворен Балканския маршрут на мигрантите
Туск: Трябва да държим постоянно затворен Балканския маршрут на мигрантите
Повдигнаха обвинение на служебния здравен министър Илко Семерджиев
Повдигнаха обвинение на служебния здравен министър Илко Семерджиев