НОВИНИ

Среща на върха Русия-Иран-Турция за Сирия

Русия, Иран и Турция ще търсят в дух на сътрудничество решение за сирийската бунтовническа провиция Идлиб. Това се казва в заключителното комюнике след днешната среща на лидерите на трите страни в Техеран. В хода на разговорите участниците обаче останаха на досегашните си позиции - Москва и Техеран настояват за продължаване на борбата с терористите, а Анкара е против правителствена офанзива срещу бунтовниците в Идлиб.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:10, 07.09.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Турция не може да приема повече хора, предупреди президентът Ердоган и подчерта риска от безпрецедентна катастрофа, кървава баня и хуманитарна трагедия при евентуален правителствен щурм срещу Идлиб, където е последната крепост на сирийските бунтовници.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Миграцията започна отново и направлението винаги е турската граница. Трябва да осигурим примирие като заедно предприемем мерки срещу терористичните организации.
;

Легитимното сирийско правителство е в правото си да поеме пълен контрол над цялата територия на страната, заяви от своя страна руският лидер.

Владимир Путин, президент на Русия: Надяваме се, че членовете на терористични организации имат достатъчно здрав разум да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Всички знаят, че в Идлиб има много цивилни и ние не трябва да забравяме това.
;

Борбата с тероризма в Идлиб е неотменна част от възстановяването на мира и сигурността в Сирия, но трябва да се води без страдания на цивилните и политика на изгорената земя, подчерта иранският президент.

Хасан Рохани, президент на Иран: Незаконното присъствие и намеса на Америка в Сирия, довели до продължаване на несигурността в тази страна, трябва да приключи бързо. Призоваваме всички терористи да се разоръжат и да се опитат да постигнат целите си с мирни средства.
;

За Съединените щати всяка офанзива при Идлиб е неприемлива като безразсъдна ескалация на конфликта. Вашингтон обяви, че има доказателства за подготвяно използване на химическо оръжие - нещо, което Дамаск винаги e отричал. Смята се, че в обкръжения Идлиб има около 30 хиляди бунтовници и джихадисти. По данни на ООН там живеят 3 милиона души, включително един милион деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Бърт Рейнолдс почина на 82 години
Актьорът Бърт Рейнолдс почина на 82 години
Царево е домакин на ветроходната регата „Съединение
Царево е домакин на ветроходната регата „Съединение"