НОВИНИ

Срещата на ООН за климата ще се проведе в закрита въгледобивна мина в Полша

Най-големият производител на въглища в ЕС - Полша, ще е домакин тази година на Конференцията на ООН за промените в климата. Форумът, който ще се проведе в закрита въгледобивна мина в Катовице, започва в неделя и ще продължи до 14 декември.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:54, 27.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Катовице е в сърцето на богатата на въглища Силезия, в която миннодобивната промишленост достига пика си по време на комунистическото управление в Полша през втората половина на миналия век.

Полските власти искат да покажат на света, че е възможно град като Катовице да се превърне от център на въгледобива в модерен град, който все повече разчита на чисти източници на енергия. Форумът на ООН ще се проведе в закрита въглищна мина, превърната в музей и културен център.

Марчин Крупа, кмет на Катовице: Тази индустрия още съществува в града ни, но далеч не в толкова голям мащаб като преди. Искаме да покажем как може да се постигне промяна.

Все още обаче 83% от енергията, която потребява Полша, е от въглища. По данни от 2016 г страната добива 70% от всички въглища в Евросъюза, или 70 милиона тона. Около 30 мини осигуряват този добив с около 83 000 работници.

Томаш Млинарчик, миньор: Това е съкровище. Ако няма въглища, няма да има работа.
Михал Прапотни - директор на въглищна мина "Вуйек": Въглищата ще си останат основата на полския енергиен сектор през следващите години. Алтернативата, за която трябва да се мисли в нашия случай може да е само ядрената енергия.

На форума в Катовице ще се обсъжда как да бъде приложено Парижкото споразумение за климата, което цели глобалното затопляне да е под 2 градуса Целзий. Това, според експертите, ще означава закриване на електроцентралите на въглища през следващите десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Факелни шествия за Ньойския договор се проведоха в Благоевград и София
Факелни шествия за Ньойския договор се проведоха в Благоевград и София
Водят се преговори за увеличаване на заплатите на работниците в Пристанище Варна
Водят се преговори за увеличаване на заплатите на работниците в Пристанище Варна