НОВИНИ

Сривът на турската лира засили интереса на българите към "шопинг туризма" там

Сривът на турската лира се оказа добра новина за всички на Балканите. Докато турците се опитват да стабилизират икономиката си, гърци, българи, македонци, че дори и румънци пресичат граници и се отдават на пазаруване. Гости по темата в Сутрешния блок на БНТ - Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:20, 25.09.2018
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Георги Вулджев, икономист от ЕКИП: Като цяло турската лира се срина от средата на миналата година до настоящия момент почти два пъти спрямо българския лев. Това на практика означава, че като цяло ценовото ниво там е паднало два пъти спрямо нашето - средно. Има много стоки, които са паднали с повече, някои лекарства там струват 4 пъти по-евтино, отколкото в България, а някои хранителни стоки са два пъти по-евтини.

Дори с пътните разходи, сметката излиза, категоричен е икономистът - "дори с транспортните разходи за много хора, които пазаруват на едро и се запасяват повече, им излиза изгодно".

Румен Драганов от своя страна обясни, че по отношение на туристическите пътувания в Турция е било по-евтино преди две години, когато там се наблюдаваше проблем с отлива на руски туристи.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма Сривът на турската лира много умело се използва като маркетингово послание и много хора се подлъгват от това, че ще бъде по - евтино, но вече има и опарени от това, че при някои покупки те са смятали, тези търговци, които са търгували с тях - лира - евро, при което някои са изгорели.

Евтината турска лира накара стотици българи да отидат на шопинг туризъм в Турция. С какво пълнят пазарските чанти сънародниците ни и от какво спестяват, провериха репортерът ни Паулина Найденова и операторът Лъчезар Ораков.

;

Колони от автомобили, чакащи да преминат през граничния пункт "Капитан Андреево" се образуват почти всяка събота и неделя. В Одрин паркингите са препълнени, а българска реч се чува отвсякъде. Семейство пристига от Горна Оряховица, за да купи костюм за сина си.

Дънки, това сако и панталон към сакото за 260 лири е всичко това. Често идваме. За баклавички, храна, но основно дрехи.

Заради големия интерес, туристически агенции от цялата страна предлагат еднодневни екскурзии до Одрин. От тук може да си купите тениска за два лева и реплики на известни марки обувки за 10. Заради евтината турска лира се търсят и оригинални стоки в големите търговски центрове.

Има асортимент, има разнообразие на облекло.
Струва си, то си е тръпка. С българските пари тук сме в изгодно положение. Чувстваме се важни.

Сметките показват, че тук перилните препарати са почти два пъти по-евтини. В този магазин работят българи и звучи българска музика.

БНТ: Върви ли бизнесът? Бюрхан - продавач в магазин за перилни препарати и парфюми: Да, много добре върви засега. Имаме българи от много години. И ние печелим. И на тях им е изгодно, и на нас.

На печалба от българите са и магазините за хранителни продукти. В някои от тях дори може да се пазарува с левове. В Одрин едно яйце, размер М може да бъде намерено за 12 стотинки.

Али Портакал - собственик на магазин за хранителни продукти: Почти всеки ден българи пазаруват от нас. Най-много идват в петък, събота и неделя. Затова започнахме да търгуваме с левове. През летните месеци карат за България много яйца. Цели големи кори. Купуват зехтин, краве масло.

Сред най-търсените от българите продукти е зехтинът. Един литър струва между 4 и 6 лв.

Нели Илчева: Да не си мислят хората, че е чудесен. Напротив. Имаше си мирис, но беше по-евтин, отколкото в България. И човек го купува, връща се в България, ами качеството не е чак толкова хубаво.
Ако тук едно нещо струва 10 лв., в България ще е 7-8лв. Или ако тук е 20, в България ще е 15. Значи за такава цена просто не виждам смисъл някой да идва. И толкова се чака на всяка от границите. От едната и от другата страна по два часа за проверка. На връщане пак два часа. Защо?

Отиваме на пазара в Хасково. Тук орехите се продават по-евтино, отколкото в Одрин. А вкусът им привлича туристи от чужбина.

БНТ: Харесват ли ви ядките? Да, много. Ядките в България са много хубави.

В същото време плодовете и зеленчуците тук са по-скъпи спрямо миналата година. Търговците и производителите обясняват разликата с лоша реколта.

Венета Димитрова - производител на плодове и зеленчуци от с. Малево, Хасково: Чушките ги пуснах два лева обаче е много скъпо.
БНТ: А миналата година по колко бяха?
Бяха по 1.20 или 1.30. Но сега няма количество, което да дадем по-евтино. Няма голяма продукция.
За стотинки работим.
Краставици, домати, чушки са с поне 50% нагоре.
БНТ: И сега по-малко ли пазарувате? Не може човек да се лиши от такива работи.

Някои производители на пазара в Хасково привличат клиентите със сортове зеленчуци, които не са характерни за България. Това е холандски сорт патладжан, произведен тук в България, в село Манастир.

Ханифе Халил - производител на плодове и зеленчуци в с. Манастир: Търси се, да.
БНТ: Защо го търсят? Никаква вероятност за горчивост. С по-малко семка. Бял е вътре, все едно ядеш риба.

На пазара за дрехи и обувки в Хасково почти няма български стоки.

Тук на битака всичко е турска стока. БНТ: Качествени ли са обаче? Някои път да, някой път не, зависи. Не знаеш, гаранция няма.
БНТ: А като цени доволен ли сте? Като цени не, скъпо е за нас.

Търговците не желаят да ги снимаме. Казват, че зареждат от Димитровград, а стоката идва основно от Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинна приказка в Москва - фестивалът Кръг от светлина
Светлинна приказка в Москва - фестивалът "Кръг от светлина"
При подмяна на водомерите трябва да ги сменим с такива с дистанционно отчитане
При подмяна на водомерите трябва да ги сменим с такива с дистанционно отчитане