НОВИНИ

ЕС прие българските условия за въвеждане на визи

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз постигнаха принципна договорка за условията, при които ще може да се въвеждат отново визи за граждани на трети страни, включително турски. На редовен съвет в Брюксел министрите приеха българските искания за критериите, според които ще се решава кога да се въвеждат отново визи.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:37, 20.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Турция очаква да бъдат премахнати европейските визи за турски граждани. Европейският съюз обаче настоява това да не става безусловно, а да има спирачка, която да се задейства, ако има злоупотреби и общите параметри бяха договорени днес.

Останалите страни в съюза са приели българските условия, които ще се отнасят за гражданите на Турция, Косово, Украйна и Грузия, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова:

Румяна Бъчварова, вицепремиер, министър на вътрешните работи: Като се разширят критериите с броя на нелегално преминаващите, на молбите, които са отхвърлени, подадени и отхвърлени от бежанците и най-важното за нас това е ако се появи ситуация, в която има риск за националната сигурност в някоя от държавите също да се отчита като съществен критерий и преразглеждане на становището

Министрите обсъждаха и миграционната криза. Бъчварова опроверга твърденията в германски медии за съществуването на голяма мрежа за трафик на мигранти през България:

Румяна Бъчварова, вицепремиер, министър на вътрешните работи: И съобразявайки се с такава информацията, която имаме от различни източници, ние проведохме национална операция и тогава с участието на 1400 служители с около 400 автомобила успяхме да установим 25 души на територията на страната и около пет или шест човека, които ги трафикират. Смятаме, че тази информация в голямата си степен не е достоверна.

Премахването на визите за турци е едно от условията на споразумението между Европейския съюз и Анкара за намаляване на мигрантския поток.

Повече за решенията на съвета четете на български ТУК.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изложба на ученици от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград
Изложба на ученици от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград