НОВИНИ

Вежди Рашидов договаря българска изложба в Британския музей

Организирането на българска изложба в Британския музей обсъди министърът на културата Вежди Рашидов със зам.-директора на музея Джонатан Уилямс по време на работното си посещение в Лондон.

Айше Сали
от Айше Сали
19:20, 20.05.2016
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Министерството на културата си е поставило за задача експозицията да бъде факт през 2018 г., когато страната ни ще председателства Европейския съюз. За значимостта на Британския музей и мястото на българското културно наследство, от Лондон предават Айше Сали и операторът Красимир Стоичков.

Музей с над 260 годишна история, събрал световното културно наследство - от Япония и Китай, до Европа, Австралия и Америка.

От Праисторията и Античността до Средновековието, Ренесанса и съвремието. От Месопотамия и Египет до Римската империя и Византия. След няколко години до внушителните артефакти в Британския музей ще стоят и съкровищата от българските земи.

Британският музей е един от най-големите в света, с над 7 млн. посетители, а входът е безплатен.

Идеята за организиране българска изложба е още от 2012 г, а днешната среща между Вежди Рашидов и зам.-директора на Британския музей - Джанатан Уилямс е продължение на преговорите.

Джонатан Уилямс зам.-директор на Британския музей: Разговаряхме за изключително богатото културно наследство на вашата страна. Ще се радвам да работим заедно и колкото се може повече хора във Великобритания да разберат за значимостта на българската история.
Вежди Рашидов, министър на културата: За нас е важно да селектираме най-доброто българско, за да можем да го качим на най-високия пиедестал на световната култура, какъвто е Британският музей.

Темата на изложбата и експонатите все още не са определени. Тe ще станат ясни след посещение на работна група от музея у нас. Министерството на културата обаче си е поставило за задача експозицията да бъде показана през 2018 г.

Вежди Рашидов, министър на културата: Големите успехи са на големите сцени. Така че аз съм от хората, които гонят голямата сцена за българския талант.

2018 г. и 2019 г. са важни събития за България. Едното е председателството на ЕС, а другото Европейска столица на културата. Искаме много масирано, не само в Англия , но и във всички европейски страни, където културата значи много, да покажем България.

На днешната среща Рашидов и Уилямс са разговаряли и за възможността британски археолози да участват в разкопки и проучвания в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористичен акт е една от версиите за трагедията с изчезналия самолет
Терористичен акт е една от версиите за трагедията с изчезналия самолет
Иван Евстатиев остава в ареста
Иван Евстатиев остава в ареста