НОВИНИ

Съветът на ЕС не е обсъждал продължаване на процедурата срещу Полша

Съветът на ЕС не е обсъждал или приемал решения за развитие на процедурата по Чл. 7 от общностния договор срещу Полша, който предвижда възможност да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Това съобщи австрийското председателство след второто изслушване на полската страна.

bnt avatar logo
от БТА
20:18, 18.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
съветът обсъждал продължаване процедурата полша

Все още се надяваме, че е възможно да стигнем до споразумение с Варшава, поясни австрийският министър по въпросите за ЕС Гернот Блюмел. В отговор на въпроси той уточни на пресконференция, че днес министрите от ЕС не са обсъждали задействаната сходна процедура срещу Унгария от страна на Европейския парламент.

Блюмел отбеляза, че тепърва ще се преценява какво трябва да се направи, защото досега евродепутатите не са приемали друго подобно решение.

Новините не са добри и времето изтича, предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по повод на Полша. Той уточни, че от първото изслушване на полската страна през юни досега обстановката не се е подобрила, препоръките на Комисията не са били приложени и е започнало предлагането на нови върховни съдии в разрез с европейските настоявания.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Отговорите на Варшава не показват, че полските власти се съобразяват с нашите настоявания. Надявам се полското правителство много скоро да изясни дали ще продължи да прилага всички решения на Съда на ЕС. В светлината на събитията ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да поправим онова, което е необходимо. Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Нетаняху проведоха разговор за сваления руски самолет
Путин и Нетаняху проведоха разговор за сваления руски самолет
Галъп: 59% от българите одобряват гласуването на трите министерски оставки
"Галъп": 59% от българите одобряват гласуването на трите министерски оставки