НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради Сирия

Сега към световните реакции след ужаса в сирийската провинция Идлиб. Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради Сирия. Жертвите, поразени от невропаралитичен газ са повече от 70 - около 20 от тях са деца. Химическа атака ли е причината? Тук позициите се разминават- Съединените щати и Европейският съюз смятат, че става дума за химическа атака , извършена от режима на Асад. Русия обаче е категорична, че бомбите на сирийската авиация са поразили бунтовнически склад за муниции с бойни отровни вещества. Москва застава твърдо зад президента Башар Асад, а Западът е отново единодушен, че мир не може да има докато той е на власт.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:39, 05.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Съединените щати, Великобритания и Франция настояват Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, която да задължи режима в Дамаск да окаже пълно съдействие на международно разследване на бомбардировката в Идлиб. Текстът предвижда разпити на сирийски генерали от следователи на Организацията за забрана на химическите оръжия. Както и пълен достъп до летателните планове и пилотските дневници от рейдовете на сирийската авиация в района на Хан Шейхун.

Пострадалите сирийци са убедени, че авиацията на Башар Асад е бомбардирала с муниции със зарин:

Ахмед, жител на Хан Шейхун: "Всички спяхме, когато между 6:00 и 7:00 часа сутринта къщата ни беше ударена. Опитах се да помагам на ранените, но не можех да дишам и паднах почти веднага в несвяст.

Европейският съюз заяви, че държи отговорен режима в Дамаск:

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Безогледното избиване на деца, жени и мъже с химически оръжия е още един трагичен повод за бруталността на този конфликт и на сирийския режим. Извършителите на такива актове трябва да бъдат държани отговорни."

Белият дом също обвини Асад. Говорителят Шон Спайсър заяви, че мир' докато Асад е на власт' не може да има. Съединените щати обаче засега не дават индикации за бъдещите си действия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "апокалиптични" и "недопустими" разсъжденията в посока американски и европейски военни удари срещу сирийската армия. Министерството на отбраната в Москва обяви, че бойното отровно вещество в Идлиб е било на терористите.

Ген. Игор Конашенков, говорител на МО на Русия: "Вчера, между 11:30 и 12:30 сирийската авиация нанесе удар в района на източните покрайнини на Хан Шейхун срещу голям склад за боеприпаси на терористите. На територията на този склад е имало цехове за муниции с отровни вещества."

Факт е драстичното разминаване в часовия интервал, в който според Москва е станала бомбардировката, и реалното време на рейда. въпреки това Русия обяви проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за неприемлива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици организираха великденски базар за обновяване на училищен двор
Ученици организираха великденски базар за обновяване на училищен двор
ДПС с декларация по повод референдума в Турция
ДПС с декларация по повод референдума в Турция