НОВИНИ

Тайван потърси международна защита от заплахите на Китай

Президентът на Тайван Цай Ингвен призова днес за международна подкрепа за острова и каза, че демокрацията там е в опасност заради подновените заплахи от Китай, предаде ДПА

bnt avatar logo
от БТА
15:16, 05.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
тайван потърси международна защита заплахите китай

Изявленията на Цай бяха в отговор на изказването на китайския президент Си Дзинпин в сряда, че Китай ще възстанови единството с Тайван, ако се наложи - и със сила. Тя отхвърли неговите думи още часове след това.

Според Цай от речта на Си Дзинпин става ясно, че Пекин възнамерява да приложи познатия подход "една страна, две системи" и към Тайван. Този подход, приложен към Хонконг след 1 юли 1997 г., гарантира ограничена степен на автономия под китайски надзор, отбелязва ДПА.

На брифинг в Тайпе Цай каза, че за нея е невъзможно да приеме призива на президента Си за обединение, защото той "крещящо пренебрегва факта, че Република Китай (Тайван) наистина съществува и напълно функционира като всички други демократични страни".

Президентката предупреди Китай да не подценява волята на 23-е милиона души в Тайван да живеят в свобода и демокрация. Тя каза, че китайските заплахи застрашават тези глобални ценности, които Тайван твърдо отстоява.

Тя призова международната общност да погледне сериозно на новосъздалата се ситуация около Тайванския проток и да се застъпи за Тайван с цел защита на демокрацията и международната стабилност. "Ако международната общност не се застъпи за Тайван - демокрация, изправена пред китайски заплахи, то ще попитаме коя ще бъде следващата страна, на която ще дойде ред?", подчерта Цай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 12 години: Медицинската сестра Нася Ненова осъди своите либийски мъчители
След 12 години: Медицинската сестра Нася Ненова осъди своите либийски мъчители
Отчетоха рекорден  растеж на средната заплата в Македония
Отчетоха рекорден растеж на средната заплата в Македония