Тайван потърси международна защита от заплахите на Китай

Президентът на Тайван Цай Ингвен призова днес за международна подкрепа за острова и каза, че демокрацията там е в опасност заради подновените заплахи от Китай, предаде ДПА

от БТА
15:16, 05.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
тайван потърси международна защита заплахите китай

Изявленията на Цай бяха в отговор на изказването на китайския президент Си Дзинпин в сряда, че Китай ще възстанови единството с Тайван, ако се наложи - и със сила. Тя отхвърли неговите думи още часове след това.

Според Цай от речта на Си Дзинпин става ясно, че Пекин възнамерява да приложи познатия подход "една страна, две системи" и към Тайван. Този подход, приложен към Хонконг след 1 юли 1997 г., гарантира ограничена степен на автономия под китайски надзор, отбелязва ДПА.

На брифинг в Тайпе Цай каза, че за нея е невъзможно да приеме призива на президента Си за обединение, защото той "крещящо пренебрегва факта, че Република Китай (Тайван) наистина съществува и напълно функционира като всички други демократични страни".

Президентката предупреди Китай да не подценява волята на 23-е милиона души в Тайван да живеят в свобода и демокрация. Тя каза, че китайските заплахи застрашават тези глобални ценности, които Тайван твърдо отстоява.

Тя призова международната общност да погледне сериозно на новосъздалата се ситуация около Тайванския проток и да се застъпи за Тайван с цел защита на демокрацията и международната стабилност. "Ако международната общност не се застъпи за Тайван - демокрация, изправена пред китайски заплахи, то ще попитаме коя ще бъде следващата страна, на която ще дойде ред?", подчерта Цай.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След 12 години: Медицинската сестра Нася Ненова осъди своите либийски мъчители
След 12 години: Медицинската сестра Нася Ненова осъди своите либийски мъчители
Отчетоха рекорден  растеж на средната заплата в Македония
Отчетоха рекорден растеж на средната заплата в Македония