Как се приготвя масло от орехи по стара българска традиция показват в обновената шарланджийска работилница в Етнографския музей на открито „Етър“. Може ли старите и новите технологии да се приложат и днес и с какво е полезен биопродуктът, ще научите от репортажа на Андрей Кючуков и оператора Светослав Шаламанов.
През 20-те години на миналия век в специални работилници шарланът се е добивал от орехи и сусам. Занаятът е бил популярен в южната част на страната. Ореховите ядки се изпичали и смилали, а полученият тахан се е варил с морска сол и специална мая. При пресоването на консистенцията изтичал и шарланът, който се е съхранявал в глинени кюпове.
Росица Бинева – уредник в отдел „Занаяти“ в Етнографски музей „Етър“
„Това е една технология без никакви химически добавки и консерванти. Това е нерафинирано растително масло – такова, каквото са консумирали нашите предци.“
В момента на пазара се предлага само шарлан от слънчоглед, който е студено пресован. Наред с полезните витамини, той съдържа също и омега 6 и омега 9 мастни киселини, които имат положителен ефект върху имунната и сърдечносъдовата система. Според проучванията на Росица Бинева липсват желаещи да възобновят традиционния процес на производство на шарлан, защото не е лесен и излиза прекалено скъпо.
Росица Бинева - уредник в отдел „Занаяти“ в етнографски музей „Етър“
„Изисква се доста изследователски нюх и доста усърдие, за да бъде приведен в действие отново този процес.“
Въпреки това от Етнографския музей на открито „Етър“ имат идея да възобновят старата технология за производство на продукта.
Росица Бинева - уредник в отдел „Занаяти“ в етнографски музей „Етър“
„Това е едно предизвикателство. Все пак, след като е било толкова масово, след като се е използвало, значи би трябвало да е много достъпно и за нас, да го възстановим отново.“
В момента в музея събират още информация и материали за производството на шарлан от орехи, за да запазят максимално жив и близък до хората спомена за него.