НОВИНИ

Телефон спаси жена под руините след земетресението в Мексико

Три денонощия след унищожителното земетресение в Мексико, спасителните операции продължават. Десетки хора все още са в неизвестност, а хиляди са останали без дом. Ще ви разкажем историите на две семейства - едните - оцелели по чудо, благодарение на новите технологии, а другите - избрали да сключат брак, въпреки трагедията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:16, 23.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Тези кадри от телефон се оказват най-важното нещо, което Диана Пачеко е изпращала на съпруга си. Когато 7,1 по Рихтер разлюлява Мексико, тя е на работа. С колегите ѝ прекарват близо денонощие под отломките от сградата.

Диана Пачеко: Видях как таванът пада върху нас. Първоначално не разбирах какво се случва. След това чух хора, които бяха близо до нас. Викахме, викахме много, но никой не ни намираше.

Минават 16 часа тишина, в които мъжът ѝ не знае дали Диана е жива или не. Докато екранът на телефона му не светва - успяла е да му изпрати видео, в което се вижда къде се намира. Включила е и опцията за локация, така че точното ѝ местонахождение да стане ясно.

Диана Пачеко, оцеляла от земетресението: Имах усещането, че съм в капан. Беше останало пространство, в което можехме да се движим. В далечината виждахме светлина и се опитахме да се измъкнем. Успях да подам телефона си на хората от другата страна на руините, за да снимат какво има около нас.

Използвайки изпратените от Диана кадри, спасителните екипи успяват да спасят нея и колегите ѝ.

;

Хорхе и Мария. От този ден те са семейство. Не са си представяли, че ще сключат брак заобиколени от руини, но избрали да не отменят сватбата си.

Хорхе Даниел Хуцил, младоженец: Това трябваше да е най-хубавият ден в живота ни. Никой не очакваше да се случи подобно бедствие. Казаха ни, че ако не се оженим сега, може да се наложи да чакаме с месеци и решихме да го направим.

Ресторанта, който били резервирали, вече не съществува. Младите влюбени и техните близки отишли в парка. Казват, че не съжаляват за избора си, защото това им дало възможност да почувстват сякаш поне едно нещо не се е променило.

На фона на унищожителното земетресение, мексиканците избират да си дадат лъч надежда - надежда, че ще бъдат намерени още оцелели и че ще успеят с общи усилия да се върнат към нормалния живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив обновява учебни заведения и детски заведения с 16 милиона лева
Община Пловдив обновява учебни заведения и детски заведения с 16 милиона лева
 Румен Радев: Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен район
Румен Радев: Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен район