НОВИНИ

Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзит

До края на месеца британският премиер Тереза Мей ще задейства процедурата по напускане на Евросъюза и ще започне двегодишни преговори по условията, съобщи тя пред парламента. По-рано и двете камари приеха проектозакон, който й позволява да активира член 50 за излизане от общността. До няколко дни текстът ще получи формално одобрение от Кралицата и ще се превърне в закон, уточни Тереза Мей.

bnt avatar logo
от БТА
16:18, 14.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

След формалното кралско одобрение правителството може да стартира преговорите по развод с Евросъюза по всяко време, но в отговор на въпрос Тереза Мей беше по-конкретна.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Ще се върна пред вас преди края на месеца за да ви уведомя кога официално задействам член 50 и процеса по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Тереза Мей информира британския парламент за решенията на Евросрещата на върха от миналата седмица часове след като Камарата на лордовете одобри проектозакона, който дава право на кабинета да започне преговори за напускане на съюза. Лордовете приеха текста, одобрен и от Камарата на общините, без исканите по-рано поправки. Те засягаха гарантираното оставане на Острова на европейските граждани след Брекзит и парламентарно одобрение по окончателното споразумение за раздялата с Евросъюза. Така пътят за стартиране на процедурата беше открит.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Това ще бъде определящ момент за цялата страна, когато започваме да градим новите си отношения с Европа и нашето ново място в света.

Тереза Мей се надява да постигне условия, които запазват максимална близост с останалите 27 държави, но и задоволяват евроскептиците в собствената ѝ Консервативна партия. Същевременно тя е изправена пред призиви за референдуми за независимост от Обединеното кралство в Шотландия и Северна Ирландия. Британският премиер днес заяви, че води разговори с местните власти и разкритикува конституционното заиграване с бъдещето на Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нови опити за банкови измами
​Нови опити за банкови измами
Благоевградска област отново в дъното на класацията по заплати
Благоевградска област отново в дъното на класацията по заплати