НОВИНИ

Т​ереза Мей призова всички страни по конфликта в Газа към сдържаност

Британският премиер Тереза Мей призова всички страни по конфликта в ивицата Газа да проявят сдържаност, след като вчера израелската армия уби 60 палестинци при границата с Израел, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 15.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
т​ереза мей призова всички страни конфликта газа сдържаност

"Такова насилие е разрушително за мирните усилия и призоваваме всички страни към сдържаност", заяви Мей в Лондон на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Вчера 60 палестинци бяха убити, а 2400 - ранени при стрелба на израелски военни и вдишване на сълзотворен газ в ивицата Газа при масови протести и сблъсъци при границата с Израел. Протестите бяха насочени срещу откриването на посолството на САЩ в Ерусалим. Тази загуба на човешки животи е "трагична и изключително тревожна", каза Мей.

"Не оспорваме правото на Израел да защитава границите си, но използването на бойни патрони и последвалите човешки жертви са дълбоко смущаващи", каза тя и отново призова за независимо разследване. "Палестинците имат право да демонстрират, но тези демонстрации трябва да са мирни. Опасяваме се, че радикални елементи се опитват да отклонят тези легитимни демонстрации в преследване на собствените си цели", каза британският премиер.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че насрочената за петък в Истанбул заседание на Организацията за ислямско сътрудничество ще изпрати силно послание към света. Той добави, че на заседанието са поканени всичките 57 страни членки на организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арнолд Шварценегер призова Доналд Тръмп да прегърне идеята за зелена енергия
Арнолд Шварценегер призова Доналд Тръмп да прегърне идеята за зелена енергия
​Израел изгони турския консул в Ерусалим
​Израел изгони турския консул в Ерусалим