НОВИНИ

"Тирания на мълчанието": Кои са жертвите на католическите свещеници?

От градчета в австралийската провинция, през интернати в Ирландия, до църкви в Съединените щати - десетки хиляди са документираните случаи на сексуални посегателства от католически свещеници. За първи път по темата се заговаря през 80-те години, след разкрития за сексуално насилие, дело на свещеници от Канада и Съединените щати.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:48, 21.02.2019
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Скандалът с педофилията в Църквата е наречен "епидемията на XX век". Смята се, че броят на жертвите надхвърля 10 хиляди, а данни за насилие има за повече от 50 години назад. В повечето случаи, извършителите или са премествани в друга епархия, или са лишавани от духовния си сан като архиепископа на Вашингтон Тиодор Маккарик.

В навечерието на конференцията в Гданск група мъже разрушиха паметника на свещеник, за когото има десетки свидетелства за сексуално насилие над деца. Става дума за прочутия в страната отец Хенрик Янковски, подкрепял движението "Солидарност" и лидера му Лех Валенса в борбата с комунистическия режим.

Във Ватикана пристигна и полският активист от движението "Без страх" Марек Лисински. Самият той е бил насилван от католически свещеник, когато е бил на 13 години. По време на среща с папа Франциск, понтифът направи неочакван жест и целуна ръцете му.

Марек Лисински, жертва на сексуално насилие от Полша: Това, което преживях, ме промени завинаги.Травмата ще бъде с мен до края на живота ми. А жертвите трябва да знаят, че вината не е тяхна и не бива да мълчат.

Често жертва на духовниците стават и монахини. Сред най-шокиращите случаи е този за манастир в Чили, където с години монахините са били малтретирани. Ватиканът е получавал десетки сигнали, но не е реагирал.

;

Малко са жертвите, които се осмеляват да застанат с лицето си пред камера като Клер Максимова. Тя е жертва на духовния си наставник.

Клер Максимова, бивша монахиня от Франция: Първият път, когато ми се случи, ми беше трудно да повярвам, че това е истина. Само половин час, след като ме насили, свещеникът изнесе служба, сякаш нищо не е станало. Тогава осъзнах, че подобни хора не заслужават да бъдат прикривани, че Църквата от десетилетия мълчи, сякаш няма нищо нередно в насилието. И започнах да пиша.

Младата жена напуска Църквата и написва книгата "Тирания на мълчанието".Клер завежда дело, което все още няма присъда. Казва, че вече не чувства връзката с Бог и захвърля расото, за да стане преподавателка по английски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лица от банкноти и монети като произведения на изкуството
Лица от банкноти и монети като произведения на изкуството
Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси
Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси