НОВИНИ

Трансатлантическите връзки се засилват, заяви министърът на отбраната на САЩ

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че трансатлантическите връзки се променят, но се засилват, въпреки притесненията, които критиките на американския президент Доналд Тръмп предизвикаха в Европа, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:44, 21.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
трансатлантическите връзки засилват министърът отбраната сащ

Притесненията се засилиха, след като беше обявено, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще отсъства от министерска среща на НАТО в Брюксел в началото на април, която щеше да е първата му възможност да се срещне с европейските си колеги от алианса. "Отношенията не остават едни и същи, те винаги се променят, в този случай връзката се засилва", заяви Матис, който се срещна днес във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Трансатлантическите връзки се основават на общи ангажименти и на обща отбрана и в Пентагона никога не забравяме това, заяви Матис пред медиите, посрещайки Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО не отговори на въпросите на журналист какво послание изпраща американската администрация с отсъствието на Тилърсън от срещата. Той се задоволи да отбележи, че "един силен алианс без съмнение е добър за Европа", но е добър и за Северна Америка, "защото стабилността на Европа е от полза за всички нас".

Утре Столтенберг ще участва в министерска среща във Вашингтон на международната коалиция за борба с групировката Ислямска държава.
"Сигурен съм, че НАТО, както винаги, ще е сред лидерите" в борбата срещу Ислямска държава, добави Матис, който също ще участва в срещата.

На срещата на външните министри от НАТО на 5 и 6 април американската дипломация ще бъде представена от помощник-държавния секретар по политическите въпроси Том Шанън. Президентът на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти е отправял критики към НАТО и дори оцени организацията като "остаряла", припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп подписа закон за финансиране на НАСА
Тръмп подписа закон за финансиране на НАСА
Гласоводител: Решихте ли вече за кого да гласувате?
"Гласоводител": Решихте ли вече за кого да гласувате?