САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Трима арестувани при антитерористична операция в Атина

Гръцката полиция арестува двама мъже и една жена, замесени в терористична дейност. Други 15 са задържани в рамките на широкомащабна операция, започнала в петък.

от БГНЕС
16:47, 09.11.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
трима арестувани антитерористична операция атина

Полицията е претърсила 13 къщи и е открила 5 автомата АК-47, автоматичен пистолет, два пистолета, детонатори, динамит, TNT и гранати. Ще бъде проверено дали оръжията не са използвани при терористични актове, заявяват от полицията.

Двамата арестувани мъже, на 41 и 43 години, са замесени в грабеж при хазартни игри в атинското предградие Холаргос миналия октомври. Друг мъж на 46 години, обвинен също в терористична дейност, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и експлозиви и фалшификация, вече е пуснат на свобода. Жената е обвинена в нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

41-годишният мъж е прекарал почти 8 години в затвора за участието си във въоръжената група „Революционна борба“. Той е освободен през февруари 2018 г., възползвайки се от закон, гласуван от тогавашното правителство.

Според направените балистичните тестове, част от намерените оръжия са били използвани при нападения срещу офисите на партия ПАСОК през януари 2017 г.

Един откритите автомати „Калашников“ е използван при нападението срещу мексиканското посолство в Атина на 31 юли 2016 г. Въоръжената група пое тогава отговорност за ръчна граната, хвърлена срещу френското посолство в гръцката столица, при което беше ранен полицейски служител.

Премиерът Кириакос Мицотакис поздрави полицията за борба с тероризма и Министерството на гражданската защита за арестите и повтори обещанието си „да приключи с проблема с вътрешния гръцки тероризъм веднъж завинаги“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са пострадали във верижна катастрофа по пътя Силистра-Добрич
Двама мъже са пострадали във верижна катастрофа по пътя Силистра-Добрич
Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена
Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена