Трудна година за бизнес - така определят отминаващата 2015-а ресторантьори от Варна. Ниската платежоспособност на българина и отлива на руски туристи са оказали негативно влияние на приходите в бранша. Сериозните затруднения в сектора са от няколко...
Трудна година за бизнес - така определят отминаващата 2015-а ресторантьори от Варна. Ниската платежоспособност на българина и отлива на руски туристи са оказали негативно влияние на приходите в бранша.
Сериозните затруднения в сектора са от няколко години. Като цяло обаче най-голяма е била кризата сред ресторантьорите през 2014-а.
Велислава Богоева - управител на заведение:
”За всички е неблагоприятно, но всъщност тази година работим доста по-добре от миналата. Клиентите тази година са по среден клас, много се надяваме руския пазар да се върне. Ние работим с дългогодишен персонал по принцип. Много бихме искали да разширим работните места, но качествен персонал няма, както знаете.”
Така и тази година ресторантьорският бизнес се сблъсква с огромния дефицит на квалифицирани кадри. Все по трудно се намират сервитьори, бармани и готвачи, казва Велислава Богоева и добави:
“Младите хора бягат в чужбина. Тези на около 30-35-годишна възраст си гледат децата и това е положението при нас. Може би вече наистина трябва да се заложи на образованието на кадрите."
Един целогодишен средноголям ресторант във Варна може да си позволи персонал, през активните месеци от 70 души, твърди Велислава Богоева. През зимата обаче се налага наетите работници да са три пъти по-малко.