НОВИНИ

Център в "Столипиново" със съвети за последиците от ранното раждане

През 2016-та година на 12 майки, станали млади баби, са спрени детските надбавки, посочват от Дирекцията за социално подпомагане в Пловдив. Като превантивна мярка срещу ранното раждане от октомври в Столипиново отвори врати общностен център за деца и семейства, в който експерти консултират младите роми за последиците от това да станеш родител преди да навършиш пълнолетие. Центърът е факт благодарение на спечелен проект от община Пловдив, финансиран по програмата за развитие на човешките ресурси.

bnt avatar logo
от Зл. Далчева, А.Чакандракова
10:51, 09.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От 2014 година до сега броят на непълнолетните и малолетни майки в Пловдив е 132. От тях 26 са на възраст между 14 и 16 години. От Дирекция „Социално подпомагане" в Пловдив се информират за бременните от Регионалната здравна инспекция и личните лекари, след което започва наблюдение на семейството, в което е бъдещата родилка.

Надя Танева, Дирекция „Социално подпомагане": "Работим с тях още докато са бременни, тогава, когато имаме информация. Защото има и такива, които нямат лични лекари и не се наблюдават. За тях получаваме сигналите чак, когато родят."

От няколко месеца в пловдивския квартал "Столипиново" функционира общностен център за деца и семейства, в който експертите посочват последиците от ранните бракове.

Офелия Велкова, ръководител на Общностния център за деца и семейства: "Ще запознаем и бъдещите родители с рисковете от ранната бременност, както за самата майка, която все още е дете, така и за бъдещото дете, различните видове увреждания, недоносеността на плода."
Кочо Димитров, медиатор в Общностния център за деца и семейства: "Основният фактор според мен са родителите. Ако родителите държат децата си и ги мотивират да продължат образованието си, няма да ги има ранните бракове."

Според хората от Столипиново обаче да създадеш семейство, докато си млад е част от традицията.

"Аз имам дъщеря и тя се ожени и се разведе..на 16 години се ожени и се разведе."

От Дирекцията за „Социално подпомагане"в Пловдив заявиха, че до момента няма постъпил сигнал за изоставено дете от малолетна или непълнолетна родилка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тазгодишните носители на наградите Златен глобус са...
Тазгодишните носители на наградите "Златен глобус" са...
Актуална пътна обстановка в страната към 10:00 часа
Актуална пътна обстановка в страната към 10:00 часа