НОВИНИ

Турски богослов: Фетхуллах Гюлен е умрял и погребан в САЩ

Проповедникът Фетхуллах Гюлен е умрял и погребан в САЩ, твърди турски богослов. Той свързва тази непотвърдена иначе новина със случая с американския пасттор Андрю Брансън, който предизвиква търкания между Вашингтон и Анкара.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 27.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, обвинен за ръководител на осуетения опит за преврат преди 2 години, е починал и е погребан в еврейско гробище в Ню Джързи, а смъртта му не е била естествена. Това казва в интервю турският богослов професор Джеват Акшит, известен противник на движението на Гюлен. Според богослова, турската страна, знаела за смъртта на Гюлен, но държала факта в тайна от американските власти. Ако не бил умрял, Турция щяла да си върне Гюлен, но сега САЩ искат да бъде освободен пасторът Андрю Брънсън и тогава ще предадат трупа, казва още богословът.

проф. Джеват Акшит: Ако Гюлен не беше умрял, досега турската полиция щеше да успее да го върне в Турция. Но сега американците искат турските власти да освободят пастора и тогава ще предадат трупа на Фетхуллах Гюлен.

Американският пастор Брънсън прекара 21 месеца в турски затвор по обвинения за тероризъм и подкрепа на движението на Гюлен. Тази сряда турски съд смени мярката с домашен арест. САЩ обаче настояват за незабавно освобождаване и увеличават натиска като заплашват със санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки на деца с увреждания с демонстрация пред НС, Борисов ги покани на среща
Майки на деца с увреждания с демонстрация пред НС, Борисов ги покани на среща
КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България
КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България