НОВИНИ

Опит за военен преврат в Турция!

Опитът за преврат в Турция е осуетен, обявиха властите, но продължават да постъпват съобщения за боеве и експлозии в Анкара и Истанбул, предаде ДПА. Тринадесет войници са били арестувани близо до президентския дворец в турската столица, а 50 са били задържани в Истанбул във връзка с опита за преврат, предаде телевизия Ен Ти Ви.Група турски военни, наричащи се "Съвет за мир в родината“ се опитаха да завземат властта в Турция. Завладяни бяха сградите на всички държавни институции, спряно бе излъчването на държавната телевизия.

bnt avatar logo
от М. Кадийска, Н. Попова
23:37, 15.07.2016
8503
Чете се за: 06:28 мин.
По света

ББС съобщава, че всички полети от международното летище в Истанбул са отменени и около него са разположени танкове. Британската медия информира също, че група военни са направили изявление по телевизия NTV, в което заявили, че "властта в страната е завзета изцяло".


; ;

Според BBC Генералният щаб на Турция е дал телевизионно изявление, че е превзета властта в страната. Според някои информации правителството на Турция е задържано.

; ;

От щаб-квартирата на полицията в Истанбул се чува стрелба.Турска телевизия съобщава за няколко заложника в сградата на Генщаба. В Турция е въведено военно положение и комендантски час, съобщава един от каналите на обществената телевизия TRT.

;

В Туитър се появиха видеа как хората приветстват армията.

; ;

В Турция са затворени всички летища, турците "щурмуват банкоматите", съобщава руската медия НТВ.

В интервю по телефона за СNN Тюрк Ердоган призова турците да излязат на улицата. В интервюто той още казва, че "това действие (на военните) е насърчено от "паралелна структура". Ердоган е заявил, че опитът за преврат ще получи "необходимия отговор". Президентът е говорил през уебкамера.

Премиерът Йълдъръм публикува съобщения в социалните мрежи, цитира ББС

В изявление на военните, прочетено по телевизия NTV се казва, че поемат властта, за да защитят демократичния ред и правата на човека и че всички международни ангажименти на страната остават в сила.

„Въведено е военно положение и вечерен час до второ нареждане“, се казва в изявлението.

Групата военни се наричат „Съвет за мир в родината“.

;

В интервю по телефона за СNN Тюрк Ердоган призова турците да излязат на улицата, за да видят какво ще направят тези танкове срещу народа.

;

Турската армия е завзела контрола над обществената телевизия, съобщава RT

;

Съобщава се за престрелка между турски военни и полицейски части в Анкара и Истанбул.

;

Пред българското посолство в Турция има танкове, съобщиха за БНТ дипломатически източници.

;

В Анкара се е чул силен взрив, съобщава руската РИА "Новости".

;

Онлайн изданието на вестник "Хюриет" съобщава, че хеликоптер е обстрелял Генералния щаб на армията в Анкара.

;Хиляди хора, които подкрепят Ердоган, са излезли по улиците на Истанбул. Военните са започнали да стрелят по група противници на преврата ;Защитниците на Ердоган скандират "Рамо до рамо срещу преврата". В друго видео се вижда как протестиращите удрят по танк, който от своя страна минава през лек автомобил. ; ;

Euronews съобщава, че част от отговорните за преврата са арестувани. Информацията не е потвърдена.

Телевизията показва кадри от летище "Ататюрк", където влизат със знамена стотици привърженици на Ердоган.

;

Танкове продължават да се движат по улиците на Анкара. Има експлозия в централата на военното разузнаване в Анкара. Чува се престрелка. Най-вероятно има ранени, но техният брой е неясен, съобщава Euronews.

;

CNN предава, че отговорните за преврата са арестувани в сградата на националната телевизия, позовавайки се на думи на премиера Бинали Йълдъръм.

Твърди се също, че при престрелка в щаба на военното разузнаване в Анкара са убити 17 полицаи.


;

Турски изтребител е свалил военен хеликоптер, използван от превратаджиите над столицата Анкара, съобщи Ройтерс

;

Президентът на САЩ Барак Обама призова всички страни в Турция да покажат сдържаност, да избягват всякакво насилие и кръвопролития.

;

Говорител на турското разузнаване заяви, че опитът за преврат е бил "отблъснат", съобщи Асошиейтед прес. Според командващият Първа армия, отговаряща за Истанбул, метежниците са шепа хора и скоро всичко ще приключи.

;

FOX Turkey съобщава за две мощни експлозии в Анкара. CNN Turk твърди, че има сградата на парламента е бомбардирана от въздуха. Чува се стрелба от хеликоптери.

;

Турската армия използва оръжие срещу група протестиращи в района на стария мост над Босфора, предава ДХА. Съобщава се за ранени в района на инцидента.

;

В студиото на турската телевизия TRT нахлуха защитници на Ердоган. Кадри на живо излъчва Euronews. Водещи и репорjери заявиха, че са били заложници на метежниците. Все още не е ясно какво се е случило с тях.

;

Опитът за преврат "до голяма степен е под контрол", заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

;

Въздушното пространство на Турция е затворено, всеки летателен апарат ще бъде свален от земята или от въздуха, заяви още турският премиер.

;

Турските сили за сигурност задържаха днес 13 души, опитали се да превземат президентския дворец в Анкара, съобщи Анадолската агенция. Според агенцията нападението е извършено от привърженици на движението Хизмет на Фетхуллах Гюлен, обвинен в антиправителствена дейност. В разпространена по-рано декларация на организация, близка до Гюлен обаче се осъжда всяка военна намеса във вътрешната политика на Турция.

;

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи специално изявление в близките часове, съобщи говорителят му Ибрахим Калън за телевизия Ен Ти Ви. "Турските въоръжени сили изпълняват задълженията си. Да се надяваме, че този опит /за преврат/ ще бъде напълно потушен в най-близко време", каза говорителят на Ердоган.

;

Опитът за преврат в Турция е пресечен, заяви говорителят на националното разузнаване /МИТ/ Нух Йълмаз, цитиран от ТАСС.

;

Шест са жертви от безредиците в Истанбул.

;

Две силни експлозии станаха близо до площад Таксим в центъра на Истанбул, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидци.

;

Престрелка между полицаи и военни избухна на площад Таксим в Истанбул, чуват се силни експлозии, съобщи Ройтерс

;

Най-малко 12 души са ранени и са в тежко състояние след хвърлянето на две бомби върху сградата на турския парламент в Анкара, съобщи Анадолската агенция. Председателят на парламента Исмаил Кахраман се намира в бомбоубежище. По-рано върху сградата на парламента бе хвърлена бомба, която падна недалеч от входа на сградата.

;

Мощна експлозия избухна на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщава Ройтерс.

;

Десетки турски войници, участвали в опита за преврат, предават оръжията си на полицията на площад Таксим в Истанбул, съобщи Ройтерс.

;

Опитът за военен преврат в Турция бе предприет под ръководството на военен прокурор и 46 високопопоставени офицери, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен -тюрк. В Истанбул са установени 104 участници в преврата, някои от тях са задържани.

;

Турския президент Ердоган се появи сред тълпа от привърженици на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи телевизия Ен Ти Ви.

;

Над истанбулското летище "Ататюрк" прелетяха военни самолети, чуват се взривове, съобщи Анадолската агенция.

;

Частната турска телевизия Си Ен Ен тюрк прекрати прякото си излъчване рано тази сутрин, след като водещият каза, че в контролната зала на студиото са влезли войници, предаде Ройтерс. Каналът показа кадри от празното си студио, чуват се звуци от изстрели и глъчка на тълпа извън централата на телевизията.

;

Опитът за преврат в Турция беше извършен от малка група военни, виновниците ще понесат най-суровото наказание, заяви президентът Ердоган, съобщи телевизия ТРТ.

;

Опитът за преврат в Турция е осуетен, обявиха властите, но продължават да постъпват съобщения за боеве и експлозии в Анкара и Истанбул, предаде ДПА.

;

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че нито една сила не е над народа и че отговорните за бунта ще получат необходимия отговор, от която и институция да са, предаде Ройтерс. Лицата, отговорни за опита за преврат, ще бъдат наказани най-сурово, заяви Ердоган. По думите му опитът за преврат бил насочен против единството и с сплотеността на нацията, но е бил обречен.

;

Президентът Ердоган заяви, че хотелът на турското крайбрежие, в който се е намирал, е бил бомбардиран
след като го е напуснал, съобщи Франс прес.

;

Турският премиер Бинали Йълдъръм нареди да бъдат изпратени изтребители от военновъздушната база в Ескишехир, за да унищожат хеликоптера, обстрелвал сградата на турския парламент в Анкара, съобщи Си Ен Ен-тюрк. Върху сградата бяха хвърлени няколлко бомби, една от които попадна в заседателната зала. Ранени са няколко души.

;

Частната турска телевизия Си Ен Ен -Тюрк възобнови излъчването си, което беше прекратено по-рано днес, след като в сградата на медийната група "Доган" проникнаха военни и взеха заложници. Това съобщи телевизията на страницата си в Туитър.

;

Пучисти откриха огън срещу хора, събрали се край сградата на парламента в Анкара и до сградата на генералния щаб, има ранени, съобщиха Анадолската агенция и ТАСС.

;

Турският премиер заповяда на армията да сваля самолетите и хеликоптерите на пучистите, съобщи Франс прес.

;

Над 130 души бяха арестувани за опита за държавен преврат в Турция, съобщи Анадолската агенция, която цитира премиера Бинали Йълдъръм.Той съобщи, че е убит генерал, участвал в опита за преврат.Турският премиер нареди да бъдат сваляни всички самолети, излитащи от базата в Ескишехир, която бе превзета от пучистите. В сблъсъците тази нощ загинаха най-малко 17 полицаи. Шестима цивилни загинаха при стрелба в Истанбул.

;

Международното летище "Ататюрк" в Истанбул възобновява работа, всички полети ще се изпълняват по разписание от 06.00 часа местно време, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на Турските авиолинии. Войници поеха контрола на летището малко след като президентът Реджеп Тайип Ердоган кацна там и осъди опита за преврат, извършен от малка група военни, съобщи Ройтерс.

;

В стълкновенията в Анкара са загинали 42 души, съобщи прокуратурата в турската столица.

;

Един полицай бе убит и трима бяха ранени в атаката срещу хотела, в който е бил на почивка Ердоган, съобщи турската телевизия Си Ен Ен-тюрк. След като Ердоган отпътувал от хотела, започнала престрелка между пучисти и полиция.

;

Бомбените нападения срещу парламента в Анкара продължават, заяви турски високопоставен представител, съобщава Ройтерс.

;

Турските власти затвориха Босфорския пролив в Истанбул за движение на танкери от съображения за сигурност, след опита за военен преврат, съобщи Ройтерс. Цитиран от агенцията очевидец съобщил, че не вижда никакъв трафик в южната част на пролива днес призори.

;

Най-малко 60 души са загинали в опита за военен преврат в Турция, съобщи информационният канал Хабертюрк, позовавайки се на главната прокуратура.

;


Турски медии съобщават за продължаващи сблъсъци в Истанбул и Анкара, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е бил пресечен опит за военен преврат, съобщи ДПА. Спорадични изстрели се чуват в Истанбул около офисите на националната телевизия ТРТ, а полицейски автомобил бил ударен от танк на пучистите, съобщи телевизия Ен Ти Ви.

;

Самолет хвърли бомба близо до президентския дворец в Анкара, съобщи Ройтерс.

;

Събитията в Турция не са се отразили на сигурността на военновъздушната база "Инджирлик" в южната част на страната, която се използва от авиацията на САЩ в операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия, съобщи Пентагонът във връзка с опита за преврат в Турция, предаде ТАСС.

;

Военен хеликоптер, използван от пучистите, беше свален в предградията на Анкара, съобщи Анадолската агенция, съобщи Ройтерс.

;

Турски спецчасти са блокирали входове на мостове в Истанбул от азиатската към европейската част на града. Два от мостовете частично са затворени. В същото време очевидци съобщават за стрелба в столицата Анкара. В небето над града кръжат самолети и веролети. В столицата са мобилизирани полицейски сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе разговори с ДАНС, МВР, МВнР и службите за ситуацията в Турция
Борисов проведе разговори с ДАНС, МВР, МВнР и службите за ситуацията в Турция
Турската полиция затвори за движение два моста през Босфора в Истанбул
Турската полиция затвори за движение два моста през Босфора в Истанбул